Groeiende kloof tussen IDF en religieuze gemeenschap

Tuesday, March 28, 2017 |  Tsvi Sadan
De algemene indruk dat het leger steeds religieuzer wordt, is niet juist. Wat er gebeurt is het tegenovergestelde, het leger is de voorhoede geworden van de radicale liberale agenda. Dat staat in het rapport ' Coerced Pluralism 'Gedwongen pluralisme', van het Liba Center.

Het in september 2016 gepubliceerde Liba-rapport, met de veelzeggende titel 'Coerced Pluralism, Activities of foreign organizations to alter the values discourse in the IDF and harm the Military Rabbinate', belicht, misschien voor het eerst, de radicale verandering van de waarden waarvoor de IDF heeft gekozen.

Sindsdien zijn er veel vaker en steeds heftiger botsingen tussen religieuze leiders en het leger. De recente botsing betreft een commentaar van rabbi Yigal Levinstein op de gemengde gevechtseenheden van mannen en vrouwen.
Levinstein, hoofd van de prestigieuze pre-militaire academie Eli, zei op 7 maart onder andere dat de IDF [religieuze vrouwen] 'rekruteert voor het leger, waar ze als Joden binnenkomen, maar ze zijn geen Joden meer tegen de tijd dat ze vertrekken (...) niet in de genetische zin, maar ze zijn al hun waarden en prioriteiten kwijtgeraakt en we mogen dat niet toelaten.' Twee dagen later zei Minister van Defensie Avigdor Lieberman dat 'iedereen die de waarden van het leger beledigt, niet de jeugd kan opleiden om daarin te gaan dienen.' Lieberman dreigde de academie te sluiten, tenzij Levinstein zou aftreden.

Dit conflict, dat nog moet worden opgelost, veroorzaakte een nog grotere spanning nadat de gematigde rabbi Eli Sadan, winnaar van de Israel Prize, samen met Levinstein naar het kantoor van de Minister van Defensie werd geroepen, waar van hen werd verwacht dat ze zouden capituleren.

In zijn artikel 'Saving the IDF – No Draft' (Behoeden van de IDF – geen dienstplicht) schreef Knessetlid Bezalel Smotrich van de partij Het Joodse Huis: 'Net als een liefhebbende moeder, die ziet dat haar geliefde zoon in slecht gezelschap verkeert, hem in toom moet houden voordat hij wegglijdt, zelfs als ze hem pijn moet doen, zo moeten ook wij in onze grote liefde voor de IDF, die redden uit de klauwen van het extreme postmodernisme dat het heeft overgenomen. Hoewel glanzend verpakt als 'gelijkheid' - het aanvaarden van de ander – moeten we maatregelen nemen om het leger weer bij zinnen te brengen.'
Een van de maatregelen die hij suggereerde was een paar maanden uitstellen van het oproepen van pre-militaire studenten. 'Het leger zal zich dan afvragen wat beter is, eersteklas soldaten of uniseks badkamers.'

De suggestie om de dienstplicht uit te stellen werd opgevat als een oproep om de militaire dienst helemaal te vermijden, wat hem zelfs kritiek van zijn partijgenoten opleverde. Toch is de suggestie van Smotrich mild vergeleken met andere meningen die nu openlijk klinken.

Rabbi Ariel Bareli, hoofd van de Hesder Yeshiva in Sderot, schreef heel duidelijk op de religieuze website Srugim ('gebreide keppels'), dat een tijdelijke scheiding tussen het leger en de religieuze gemeenschap noodzakelijk kan zijn. Hij noemde de suggestie van Smotrich 'juist en gezond, we moeten in gedachten houden waar we vandaan komen. De bron is het realiseren van de visie van de profeten (…) dat is de Torah, waarmee onze studenten het leger in gaan, en dat hun kracht geeft om hun leven in gevaar te brengen.'

Daarom, zo schrijft hij, 'kan er een situatie zijn waarin het vermijden van dienst nemen bij een leger dat de militairen secularisatie en promiscuïteit opdringt, een optie kan worden'. Bareli suggereert niet dat het de eerste optie is, maar alleen al de suggestie van een rabbi die yeshiva-studenten onderwijst die soldaten zullen worden, is een signaal voor iedereen dat meerdere invloedrijke rabbijnen bereid zijn liever hun carrière te riskeren dan compromissen te sluiten.

Op dit moment wordt deze harde lijn door de meeste rabbijnen veroordeeld, toch is het een waarschuwingssignaal voor de echte kloof die aan het ontstaan is tussen de IDF en de religieuze gemeenschap.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.