De wet voor continuïteit voor gesneuvelde militairen

Tuesday, March 28, 2017 |  Tsvi Sadan
Een paar uur nadat stafsergeant Kevin Cohen in 2002 door een Palestijnse sluipschutter werd doodgeschoten, vroeg zijn moeder om zijn sperma te conserveren. Twaalf jaar later werd Cohen's dochter geboren uit een draagmoeder.

De eerste die een speciale spermabank voor soldaten suggereerde was Irit Rosenblum, oprichter van de NGO 'New Family'. In 2001, op het hoogtepunt van de terreurgolf die Israël trof, bracht Rosenblum het idee naar voren om de 'wonderlijke technologische oplossing' van een spermabank te gebruiken om ervoor te zorgen dat de Israëlische soldaten in staat zijn om 'het recht om zich voort te planten' te vervullen. Invriezen van sperma van soldaten zou het ​​zelfs voor een dode soldaat mogelijk maken om 'zijn aspiraties tot uitdrukking te brengen en de manieren te kiezen om ze te vervullen', schrijft Rosenblum.

Zoals verwacht kon worden, bevordert 'New Family' iets anders dan wat je als een traditionele Joodse familie zou beschouwen. 'New Family' richt zich op 'LGBT, interreligieuze en bi-nationale gezinnen, alleenstaande ouders, voor de wet getrouwde echtparen [in Israël trouwt men gewoonlijk in synagoge, moskee of kerk, en erkent de Staat die huwelijken; een burgerlijk huwelijk bestaat er niet], reform, conservatieve en andere niet-orthodoxe Joden, bekeerlingen, immigranten, minderheden, relaties die religieus taboe zijn, migranten, vluchtelingen, asielzoekers, mensen die niet tot enige religie behoren, of tot twee verschillende religies, en hun kinderen. New Family dient gezinnen over religieuze, nationale, politieke en geografische grenzen heen.'

M.D. Rabbi Mordechai Halperin was zich bewust van de motivatie achter dit idee, maar moest toch een standpunt vanuit een religieus oogpunt bepalen over deze nieuwe mogelijkheid, en begon een halachische [de Joodse wetten betreffende] rondvraag [onder rabbijnen], en kwam tot de conclusie dat 'een dergelijke praktijk geen plaats heeft in Israël.' Toch kwam hij met tegenzin tot de verrassende conclusie dat 'de persoon die uit een wettige echtgenote is geboren als gevolg van inseminatie na de dood, in elk opzicht als een zoon wordt beschouwd.'

De dochter van de overleden stafsergeant Cohen was het eerste geval ooit in Israël, waar na zes jaar van vechten tegen de bureaucratie, en het juridische systeem, dat niet alleen het begrip 'Een biologisch wil ™' goedkeurde, maar ook de Israëlische regering berispte voor zijn onwil om het idee van 'Een biologisch wil ™' te legaliseren. Hetzelfde verhaal herhaalde zich in 2013 en in 2016, toen de Israëlische rechtbanken opnieuw beslisten dat een draagmoeder kan worden geïnsemineerd met sperma van een overleden soldaat.

Deze juridische beslissingen zijn betwist in het Hooggerechtshof, reden dat een andere familie van een overleden soldaat aandringt op legalisering. In de zaak van kapitein Shaked Meiri, die in 2004 tijdens een militaire oefening werd gedood, gebeurde het, dat nadat zijn weduwe weigerde een kind te krijgen van haar lang overleden echtgenoot, zijn ouders nu campagne voeren voor een nieuwe 'continuïteitswet', die een eind zal maken aan de juridische problemen van gezinnen die een kleinkind van hun overleden zoon willen hebben.

Ondanks de steeds aanwezige morele vragen zoals het kiezen voor een kind dat een ​​wees zal zijn, of het verwekken van een kind als een 'levend monument', en vele andere liberale ideeën, zal dit waarschijnlijk ook worden geaccepteerd, eerst door het Israëlische publiek, dat door de media zal worden bespeeld om het te accepteren, en vervolgens door de Knesset. Als dat zou gebeuren, zal de visie van 'New Family' een volgende stap zijn op de weg die, zoals velen geloven, zou leiden tot de vernietiging van het Joodse gezin.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.