Groeten uit Israël: Wie weet uitweg uit de omroepcrisis?

Monday, March 27, 2017 |  Dov Eilon
Goedemorgen, beste lezers,

Ik heb vanmorgen vroeg toch nog mijn trui meegenomen. Sinds we weer zomertijd hebben, is het buiten weer donker als ik opsta. En het is best koud. Tegen de middag wordt het dan weer duidelijk warmer. Hier in Jeruzalem zal het zelfs warmer worden dan in Tel Aviv. En donderdag zal het dan pas echt warm worden, want dan komt de hete woestijnwind uit het oosten weer op bezoek.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, met een lichte temperatuurdaling. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 21 graden, Tel Aviv 19 graden, Haifa 19 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 25 graden, aan de Dode Zee 27 graden, Eilat aan de Rode Zee 30 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is tweeëneenhalve centimeter gestegen en staat op 213,01 meter onder de zeespiegel.

De crisis bij de publieke omroep is steeds meer aan de orde in het nieuws. Ik weet het, ik heb daar al heel veel over geschreven. Omdat ik daar tot een jaar geleden zelf nog heb gewerkt, liggen de toekomst van de oude Israëlische omroep en de toekomst van mijn vroegere collega’s me nog na aan het hart.
En nu heeft de discussie over de omroep tot een flinke regeringscrisis geleid. Tweemaal hebben Premier Benjamin Netanyahu en Minister van Financiën Moshe Kachlon een gesprek gehad om tot een oplossing te komen, maar tot nog toe zonder succes. Daar komt bij dat eigenlijk niemand wil dat er vanwege dit onderwerp nieuwe verkiezingen zouden moeten komen. Maar beide zijden, Netanyahu en Kachlon, blijven volhouden. Netanyahu zei gisteren dat, wanneer het aan hem lag, de nieuwe omroep niet zal opstarten, en Kachlon zegt precies het tegengestelde, die nieuwe omroep zou zoals gepland op 30 april de lucht ingaan. Elke dag demonstreren de met ontslag bedreigde medewerkers van de omroep, samen met hun kinderen, want het ontslag van 1000 medewerkers zal zijn uitwerking hebben op hele gezinnen.

Medewerkers van de omroep en hun kinderen, bij een demonstratie (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Wat nu? De religieuze partijen wendden zich gisteren tot Netanyahu en zeiden dat ze niet geïnteresseerd zijn in nieuwe verkiezingen vanwege de omroep; het zou overdreven zijn als de strijd rond de omroep tot verkiezingen zou leiden.
Ook binnen Likoed zelf begint men te vrezen voor verkiezingen. Want volgens de meest recente enquêtes zou Likoed zijn meerderheid kunnen verliezen, de dagen van Netanyahu zouden geteld zijn (ook al weten we dat we niet op enquête-uitslagen kunnen vertrouwen, zoals we bij de laatste verkiezingen hebben gezien).
Er zijn stemmen die zeggen dat Netanyahu nieuwe verkiezingen wil om niet zelf te hoeven beslissen wat er met de omroep moet gebeuren. Het is een vlucht, net als bij de nieuwe verkiezingen in 2015, die het einde waren van de coalitie met de Toekomstpartij (Yesh Atid) van Yaïr Lapid.

De volgende video is een bericht van mijn vroegere collega Itai Doci over de jongste demonstratie. Itai is vader van vier kinderen, en ook zijn vrouw werkt bij de omroep. Het verhaal is in het Hebreeuws, maar het is voldoende om de gezichten van de betrokkenen en van hun kinderen te zien.

Het ergste van deze hele geschiedenis is dat de strijd gestreden wordt over de ruggen van de aan de crisis onschuldige omroepmedewerkers. Zij worden als het ware gestraft voor de fouten van het omroepbestuur. Het waren de directeuren en leiders van de omroep die de omroep kapot hebben gemaakt, en ook de vroegere regeringen zijn daaraan medeschuldig. Ikzelf zie er geen probleem in als men de omroep zou laten blijven bestaan. De medewerkers zijn professioneel en doen dat werk al jaren. Zij werden door de regering, toen Lapid nog minister van Financiën was, openlijk zwart gemaakt. Men zei zelfs dat de omroepmedewerkers een slecht DNA hadden en dat men daarom helemaal van voren af aan moet beginnen. Ik werkte toen nog bij de televisie.

Maar nu hebben we ook nog eens 700 mensen die al arbeidsovereenkomsten met de nieuwe omroep hebben gesloten. Hoe moet dat dan met hen, als de oude omroep toch nog blijft bestaan? Het lijkt allemaal een enorme chaos. Misschien is dat de reden dat Netanyahu liever de beslissing aan de kiezers overlaat? Want wat er ook beslist wordt, het zal er niet goed uitzien.

Nou heb ik vandaag alleen nog maar over de omroep geschreven. Ik hoop dat u begrijpt waarom ik dat onderwerp zo belangrijk vind. Maar u ziet waar deze strijd nog toe kan leiden. Ik hoop ten zeerste dat men op een of andere manier een oplossing vindt waar alle partijen mee kunnen leven. Ik wens mijn vroegere collega’s veel succes.

Ik ben blij dat ik nu bij Israel Today zit, hier bij u, beste lezer. Steeds weer ben ik blij met uw aardige e-mails die ik krijg. Hartelijk dank daarvoor. Ik wens u een prettige maandag en een goede nieuwe werkweek. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.