'Boeren, blijf weg van het grenshek met de Gazastrook'

Sunday, March 26, 2017 |  Redactie Israel Today
Nadat dit weekeinde de Hamas-terrorist Mazan Fukha van korte afstand werd neergeschoten, is men aan de Israëlische zijde zeer voorzichtig geworden, uit vrees voor een reactie van Hamas, dat Israël verantwoordelijk stelt voor het neerschieten.

Landbouw nabij de Gazastrook. (Foto: Moshe Shai/Flash90).

Hamas heeft vanochtend aangekondigd, de grensovergang naar Israël tot nader order te sluiten. In Israël worden meer reacties van Hamas gevreesd, daarom heeft het Israëlische leger de boeren in het grensgebied gevraagd uit de buurt van het grenshek te blijven. Verder zou het dagelijks leven in de dorpen aan de grens normaal blijven verlopen, zei een veiligheidsofficier.

Zaterdag werd de doodgeschoten terrorist in Gaza begraven (Foto: Wissam Nassar/Flash90)

Over het neerschieten van de terrorist blijft het stil aan Israëlische zijde. Volgens berichten in de media is het ook mogelijk dat een groepering uit de Gazastrook of Hamas zelf verantwoordelijk was voor de beschieting.

De doodgeschoten terrorist is een lid van de militaire arm van Hamas, die in 2011 werd vrijgelaten als onderdeel van de uitwisseling van gevangenen voor de ontvoerde soldaat Gilad Shalit. Hij was in 2002 veroordeeld tot negen keer levenslang voor het beramen van een aanslag, waarbij negen Israëli's werden gedood.

Als gevolg van de recente raketbeschietingen vanuit de Gazastrook is men steeds paraat en voortdurend in contact met het leger. In de afgelopen week is in het zuiden een oefening van het Thuisfrontcommando van het leger (de civiele bescherming) gehouden, waarbij verscheidene situaties werden gesimuleerd. Men is goed voorbereid, zei een veiligheidsofficier van een van de plaatsen in het grensgebied.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.