Groeten uit Israël: Geliefd sportcommentator overleden

Friday, March 24, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Mijn zoon was vandaag stipt op tijd op school, we hebben geen problemen gehad met de overgang naar zomertijd. Voor alle zekerheid had ik wel een tweede wekker naast mijn bed gezet, om er zeker van te zijn dat het automatisch veranderen van de tijd in mijn smartphone inderdaad heeft gewerkt. Nu blijft het ’s avonds een uur langer licht, en de shabbat begint vanavond om 18.18 uur.

Ondanks de zomertijd laat de lente nog steeds op zich wachten. Het is niet koud, maar ook niet bijzonder warm. Tegen de middag kunnen er hier en daar regenbuien vallen. Maar de komende week zou voorjaarsachtig worden.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Deels bewolkt. Tegen de middag mogelijk hier en daar enkele regenbuien in de bergen en in het oosten van het land. Lichte temperatuurdaling. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 17 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 19 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 24 graden, aan de Dode Zee 26 graden, Eilat aan de Rode Zee 25 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gestegen en staat op 213,035 meter onder de zeespiegel.

Meir Einstein, een van de bekendste en geliefdste Israëlische sportcommentatoren, is overleden, zo werd vanochtend in het nieuws verteld. Veertig jaar lang heeft hij ons bij de grote en deels historische sportevenementen begeleid. De meeste tijd werkte hij bij de Israëlische televisie, mijn vroegere werkplek. Meir Einstein was in zo goed als elke woning in Israël bekend. Hij heeft de sportevenementen altijd op een heel prettige manier begeleid. De wellicht belangrijkste wedstrijd die hij becommentarieerde, was de legendarische voetbalwedstrijd tussen Frankrijk en Israël op 13 oktober 1993 in het stadion Parc des Princes in Parijs. Het was een wedstrijd in het kader van de kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal 1994 in de VS. Voor Israël was de wedstrijd niet belangrijk, maar Frankrijk had op zijn minst een gelijk spel nodig om zich te kwalificeren voor de deelname aan het wereldkampioenschap. Op papier zag het eruit als een eenvoudige wedstrijd voor de Fransen. Maar toen liep alles anders dan verwacht, zoals u op de volgende video kunt zien, met commentaar van Meir Einstein.

De reactie van Meir Einstein bij de stand 3-2 is hier bij ons de geschiedenis ingegaan. Ik kan me dat moment nog heel goed herinneren. Maar ook bij alle andere wedstrijdverslagen was Meir Einstein een vast bestanddeel. Hij had een prettige manier om de wedstrijden te becommentariëren. Hij stond bekend als een heel bescheiden persoon, die anders niet graag in het middelpunt stond. Lange tijd wist niemand dat hij ziek was. Pas drie maanden geleden verklaarde hij voor de camera dat hij aan een ziekte van het spierstelsel leed en daarom in een rolstoel moest zitten en langzamer sprak dan anders. Daarna was hij nog te horen in zijn dagelijkse radioprogramma. Gisteren overleed hij op 65-jarige leeftijd.

In alle kranten staat het overlijdensbericht van de meest geliefde sportcommentator op de voorpagina, zoals hier bij ‘Israel Hayom’

Vanavond is ons nationale voetbalelftal in het kader van de kwalificaties voor het wereldkampioenschap te gast in Spanje. Het kan zijn dat onze spelers bij hun spel tegen de Spanjaarden zwarte rouwbanden draagt. Ook de president heeft zijn medeleven geuit. U ziet hoe zeer Meir Einstein geliefd was in Israël. Daarom heb ik ook mijn bericht vandaag gebruikt om over hem te schrijven.

Een jongen uit Ashkelon wordt beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor talloze bommeldingen tegen Joodse instellingen in de VS en elders op de wereld. Werkelijk een ongelofelijk verhaal. In een tijd van drie jaar heeft hij Joodse instellingen in het buitenland de schrik op het lijf gejaagd. De instellingen werden geëvacueerd en op bommen onderzocht. Niet te geloven, wie had er gedacht dat een 19-jarige jongen uit Ashkelon daarvoor verantwoordelijk is. Geen mens snapt waarom hij dat heeft gedaan. Nu zijn hij en zijn vader door samenwerking van de Israëlische politie en de Amerikaanse FBI gearresteerd. Een eigenaardig verhaal.

En nu wens ik u een aangenaam weekeinde en een gezegende shabbat. Vergeet niet om in de nacht van zaterdag op zondag uw klokken gelijk te zetten. Het ga u goed.

Shabbat shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.