Arabisch ex-knessetlid schuldig bevonden aan fraude

donderdag 23 maart 2017 |  Redactie Israel Today
Het voormalige Knessetlid Basel Ghattas (Baladpartij, Verenigde Arabische Lijst) is woensdag door de rechtbank in Be'er Sheva veroordeeld wegens fraude en misbruik van vertrouwen. Hij werd onder andere beschuldigd van het smokkelen van mobiele telefoons naar Arabische veiligheidsgevangenen in de gevangenis.

Basel Ghattas in de Knesset (Foto: Herzl Yosef/Pool).

Basel Ghattas heeft een paar dagen geleden ontslag genomen als Knessetlid, dat deed hij in het kader van een overeenkomst met de openbare aanklager. In ruil daarvoor zal de aanklager slechts een gevangenisstraf van twee jaar en een voorwaardelijke straf eisen. In de oorspronkelijke aanklacht was een veel zwaardere straf geëist.

De Israëlische tv-zender Channel 10 publiceerde een video van de bewakingscamera, waar je kunt zien hoe Ghattas telefoons aan de gevangene overhandigt.

Ghattas zelf ontkent dat hij door zijn daden de veiligheid van de staat in gevaar wilde brengen of een terroristische organisatie wilde steunen. Hij zou uit zuiver humanitaire redenen hebben gehandeld, voor het welzijn van gevangenen, ook wanneer dit een fout zou zijn.
De rechtbank heeft nog niet besloten of het de overeenkomst van de verdachten met het openbaar ministerie zal accepteren. Het vonnis zal op 9 april worden bekend gemaakt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.