Groeten uit Israël: Aanslag in Londen? Gebeurt hier ook

Thursday, March 23, 2017 |  Dov Eilon
Goedemorgen beste lezers,

Vandaag ben ik tijdens mijn wandeling naar de redactie werkelijk een beetje nat geworden. Omdat in de weersverwachting alleen over af en toe lichte regen werd gesproken, had ik dit genegeerd – het is immers lente? Ook nu vallen buiten een paar regendruppels, maar de heldere lucht is prachtig.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Half bewolkt met enkele regenbuien en onweer. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 19 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 19 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea, 20 graden, aan de Dode Zee 27 graden, Eilat aan de Rode Zee 26 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea staat onveranderd op 213,04 meter onder de zeespiegel.

Het uitzicht vanaf het balkon van mijn kantoor

In de komende nacht zullen we een uur minder slapen, omdat we overschakelen naar de zomertijd, zoals ik al eerder schreef. Omdat u in Europa in de vroege uren van de zondag de tijd verandert, hebben we twee dagen lang een tijdsverschil van twee uur. In Israël wordt de tijd altijd in de vroege uren van vrijdag verzet, zodat het kan gebeuren dat iemand te laat op zijn werk of op school verschijnt. Maar we kunnen vanwege de Shabbat de tijd niet in de nacht voor onze vrije dag aanpassen. En omdat heel veel mensen vrijdag niet meer werken, dus een vijfdaagse werkweek hebben, werd besloten om de tijd in de vroege uren van vrijdag te verzetten. Dus zal de Shabbat morgenavond pas na 18 uur beginnen. Ik verheug me op de zomertijd.

Het bericht over de terreuraanslag in Londen verraste me gisteren toen ik op weg was naar huis. Er was sprake van een auto-aanval, de bestuurder had daarna de auto verlaten en met een mes op voorbijgangers ingestoken. Dit bericht kwam mij zeer bekend voor. Te vaak hebben dit soort aanvallen bij ons plaatsgevonden. Maar dit keer gebeurde het in het centrum van Londen, direct voor het parlementsgebouw.

Terwijl ik naar de berichten over andere slachtoffers van de aanslag luisterde, reed ik op autoweg 443 naar Modi'in. Het was op een of andere manier een vreemde situatie. Daar rijd ik op een van de beruchtste wegen van het land, wat betreft aanvallen. Want autoweg 443 heeft helaas veel terreuraanslagen gezien, gooien met stenen, aanvallen met een auto, een mes, een geweer, en nu gebeurt precies hetzelfde in Londen.

'De aanvaller werd neergeschoten door een politieagent...' werd in het verslag gezegd. Ook deze zin is zeer bekend voor mij. Gaat er nu snel iemand klagen dat we de aanvaller niet de kans op een proces hebben gegeven? Had men hem niet had met een schot in het been onschadelijk kunnen maken? Goed, dat was niet serieus bedoeld, maar deze problematiek moet Israël steeds opnieuw uitleggen, wanneer het land wordt beschuldigd dat het terroristen zonder vorm van proces terechtstelt. Slechts een paar dagen geleden heeft de vader van een terrorist, die drie Israëli's had vermoord, daarover geklaagd bij de mensenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties. Zijn zoon zou zijn geëxecuteerd.

Is een dergelijke aanslag 'goed' voor Israël, zo vroeg men zich af op de radio. Eigenlijk een verschrikkelijke vraag. Een aanval met dodelijke afloop kan natuurlijk nooit goed zijn. Maar ik weet wat men met deze vraag bedoelde. Men hoopt dat de mensen in Europa zich nu beter in onze situatie hier in Israël kunnen verplaatsen, en de situatie nu beter kunnen begrijpen. Hier in Israël worden we voortdurend blootgesteld aan het gevaar van terrorisme. Nu heeft deze terreur ook Europa bereikt, wat zou kunnen leiden tot een verandering van de mening over de Israëlische acties tegen terreur. Dat zou het enige goede zijn dat aanvallen zoals deze voor Israël kunnen brengen. Vier onschuldige mensen zijn gisteren in Londen vermoord, ik wens de familie heel veel sterkte.

Ik hoop dat de wereld uiteindelijk een oplossing voor deze zinloze terreur zal vinden. Zoiets is alleen samen mogelijk. Maar zolang men de families van de terroristen, de moordenaars, een internationaal podium geeft en hen in staat stelt om deze terroristen te eren, zullen we de terreur niet kunnen verslaan.

Tenslotte de basketbalwedstrijd tussen Valencia en Jerusalem Hapo'el van gisteren, om even een heel ander onderwerp aan te snijden. Helaas is het niet gelukt om de finale van de Eurocup te bereiken. De Jeruzalemmers moesten zich met 75-90 gewonnen geven aan de sterke Spanjaarden. Maar het bereiken van de halve finale is eigenlijk al een groot succes. Nu resteert voor Jerusalem Hapo'el de strijd om het kampioenschap.

En nu wens ik u een rustige en vredige donderdag. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.