Vrijhandelszone tussen Israël en Jordanië

Monday, March 20, 2017 |  Yossi Aloni

In de regio Emek Ha-Ma’ayanot in het noorden van Israël, in de buurt van de grens met Jordanië, ontstaat een vrijhandelszone, waarin Jordaniërs en Israëliërs handel met elkaar kunnen drijven zonder daarvoor een paspoort en een visum nodig te hebben.

De vrijhandelszone in aanbouw (Foto: Ministerie voor Regionale Samenwerking)

De daarvoor benodigde infrastructuur zal binnenkort klaar zijn. De Israëlische minister voor Regionale Samenwerking, Zachi Hanegbi, heeft samen met een delegatie uit Jordanië, de Israëlische ambassadeur in Jordanië, de plaatsvervangende directeur van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de voorzitter van de regio Emek Ha-Ma’ajanot de plaats bezocht voor de geplande vrijhandelszone genaamd de Poort naar de Jordaan, om zich een beeld te vormen van de voortgang van de bouwwerkzaamheden. Aansluitend voerde men beraad over de toekomstige activiteiten van het nieuwe industriegebied.

Minister Zachi Hanegbi bij de ontmoeting met de Jordaanse delegatie (Foto: Ministerie voor Regionale Samenwerking)

Bij het bezoek zei de minister: 'De vruchten van de vrede rijpen voor onze ogen door een van de belangrijkste projecten van de Staat Israël en zijn relaties met Jordanië en andere landen in de regio. De totale handel tussen Israël en Jordanië wordt steeds groter, zoals we dat ook kunnen zien bij het project van het Dode-Zeekanaal en andere gezamenlijke projecten. En het laat het grote potentieel zien dat gelegen is in de normalisering van de betrekkingen tussen landen. Israël is bereid met alle buurlanden samen te werken, ten goede aan de burgers van de regio en aan de economie van het gehele Midden-Oosten.'

De Israëlische zijde van de vrijhandelszone de Poort naar de Jordaan moet tegen de tweede helft van 2018 klaar zijn. Tegelijk wordt er over de Jordaan een brug gebouwd die de Jordaanse en de Israëlische zijde van de zone verbindt. De kosten van het project, dat duizenden nieuwe arbeidsplaatsen zal bieden, liggen rond 260 miljoen shekel (ca. € 65 miljoen).

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.