Groeten uit Israël: Weer een bouwkraan omgevallen

Monday, March 20, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Vandaag begint officieel de lente, maar buiten lijkt de winter er moeite mee te hebben om afscheid te nemen. Gistermiddag was het verbazend koud toen ik naar mijn auto liep. Bovendien waaide er een koude wind, en mijn handschoenen liggen helaas allang weer thuis in de la. Ook de komende dagen zal het weer niet sterk veranderen, het blijft bewolkt en af en toe kunnen er ook wat regendruppels vallen.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Deels bewolkt. In het noorden kan het hier en daar wat regenen. Nog steeds te koud voor het jaargetijde. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 15 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 21 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 24 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is anderhalve centimeter gestegen en staat op 213,055 meter onder de zeespiegel.

In de nacht van donderdag op vrijdag zullen we een uur minder kunnen slapen, want dan begint hier bij ons eindelijk weer de zomertijd. Ik houd wel van de zomertijd. ’s Avonds krijgen we een uur meer zonlicht, en dat scheelt in onze regio een hoop. ’s Zomers wordt het pas tegen een uur of acht ’s avonds donker. Bij u in het noorden is het minder kritiek, want u hebt een duidelijk langere dag dan wij. Maar daarvoor zijn bij ons de dagen ’s winters langer dan bij u. Ik herinner me nog goed mijn kinderjaren in Duitsland, toen ik ’s winters in het pikdonker naar school ging. Pas tegen een uur of half negen werd het eindelijk licht. Ik verheug me op de zomer. Het begin van de zomertijd is de eerste stap. Ook onze airco is er klaar voor.

Gisteren is er in Ramat Gan alweer een bouwkraan in elkaar gezakt en op straat neergekomen. En weer heeft het als door een wonder niet tot een grotere tragedie geleid. De kraanmachinist raakte middelzwaar gewond, een andere arbeider raakte door rondvliegende voorwerpen licht gewond. De kraan viel op een woning en beschadigde die ernstig. Gelukkig was er op dat tijdstip niemand binnen. Een ooggetuige vertelde later dat ze kort voordat de kraan ineenstortte, op straat erlangs was gelopen.

De omgevallen kraan in Ramat Gan

Dat was reeds het tweede kraanongeval in korte tijd. De kraanmachinisten wijzen er al geruime tijd op dat de hijskranen op bouwplaatsen onvoldoende veilig zijn. Ze hebben er al eens over gestaakt, en de vakbond heeft zich ermee bemoeid. Het kwam in de nieuwsberichten ter sprake, en er was zelfs een speciale uitzending over het probleem van de kraanmachinisten. Desondanks gebeurden deze ongelukken. We moeten ophouden steeds weer op het geluk te vertrouwen. We zullen maar een keer geen geluk hebben, dan kan het tot een catastrofe leiden.

De bouwplaatsen hier in Israël moeten trouwens veel beter op veiligheid worden gecontroleerd. Maar daarvoor is er helaas te weinig personeel. Niet alleen hijskranen zijn gevaarlijk, er zijn ook veel andersoortige ongevallen op bouwplaatsen. Afgelopen zomer is in Tel Aviv een complete in aanbouw zijn de ondergrondse parkeergarage ingestort, waarbij enkele doden vielen. In de stad Hadera braken een paar balkons van nog onbewoonde woningen af. Ik hoop niet dat er nog meer moet gebeurden voordat er hier eindelijk eens wat aan de veiligheid wordt gedaan.

Premier Netanyahu zou vanwege de crisis rond de publieke omroep bereid zijn om verkiezingen uit te schrijven. Veel politici schrokken gisteren toen ze dit hoorden Nieuwe verkiezingen zijn wel het laatste wat Israël momenteel kan gebruiken, heette het. Ook president Reuven Rivlin zei dat verkiezingen vanwege de omroep absurd waren, Israël had zo ook al meer dan genoeg problemen.
Die nacht was er vervolgens een bespreking van vertegenwoordigers van Netanyahu en minister van Financiën Kachlon, om een einde te maken aan de crisis over de publieke omroep in Israël.
Ik ben benieuwd hoe het verder zal gaan, mij ligt de oude Israëlische omroep na aan het hart. Veel vrienden van mij werken daar nog.

Het Pesach-feest komt steeds dichterbij. Daarom moeten we snel zijn met de voorbereidingen voor het meinummer van ons blad Israel Today, om het nog voor de feestdagen naar de drukker te kunnen sturen. Ik wens u een prettige maandag en een goede nieuwe werkweek. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.