Ambassadeurs bleven weg bij rondleiding in Jeruzalem

Sunday, March 19, 2017 |  Yossi Aloni
Ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de Zesdaagse Oorlog en de hereniging van Jeruzalem, heeft de Israëlische onderminister van Buitenlandse Zaken Tzipi Hotovely 80 ambassadeurs uitgenodigd voor een rondleiding over Ammunition Hill in Jeruzalem. Er kwamen er slechts 15.

De onderminister van Buitenlandse Zaken Tzipi Hotovely en de voor de rondleiding verschenen ambassadeurs. (Foto: Israëlisch Ministerie van Buitenlandse Zaken).

Omdat Ammunition Hill, waar zwaar is gevochten en dat de gedenkplaats is voor de Israëlische slachtoffers van de oorlog, zich in het oosten van de stad en buiten de groene lijn bevindt, hadden slechts 15 ambassadeurs de uitnodiging aanvaard. De andere uitgenodigde ambassadeurs, waaronder alle EU-ambassadeurs, bleven weg bij de rondleiding.

'Er zijn ambassadeurs die weigeren om naar een ​​rondleiding in het oosten van de stad te komen, hoewel het slechts tien minuten rijden is van het Ministerie van Buitenlandse Zaken naar Ammunition Hill. Wanneer Jeruzalem niet onder Israëlische soevereiniteit zou staan, zouden in de stad geen herinneringen aan andere godsdiensten overblijven, zoals we zagen toen we in 1967 de volledig verwoeste oude binnenstad binnenkwamen. Daarom is het belangrijk om die plaatsen te bezoeken, om te begrijpen waarom Jeruzalem verenigd moet blijven,' zei Hotovely die de 15 wel verschenen ambassadeurs begeleidde.

De rondleiding over Ammunition Hill is het eerste evenement ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de Zesdaagse Oorlog en de hereniging van de stad. Tzipi Hotovely verklaarde verder: 'De Zesdaagse Oorlog was een oorlog tussen David en Goliath. De Staat Israël was klein en geïsoleerd, zonder economische kracht en internationale steun, en moest op meerdere fronten verdedigd worden tegen de aanval van Arabische buurlanden.'

Daarbij noemde zij het historische moment, waarop de Israëlische soldaten onder leiding van Mordechai Gur aan de poorten van Jeruzalem stonden, afwachtend om de Oude Stad te betreden. Zij benadrukte daarbij de spanning tussen het historische, 2000 jaar oude verlangen om terug te keren naar de Tempelberg en de Westelijke Muur, en de belofte van de toenmalige premier Levi Eshkol, af te zien van het betreden van de Oude Stad indien Jordanië zou stoppen met de gevechten.

Aan het einde van de rondleiding bedankte Hotovely de ambassadeurs die waren ingegaan op de uitnodiging om ter plaatse de waarheid te leren kennen, en benadrukte de noodzaak om de eenheid van Jeruzalem te bewaren.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.