Groeten uit Israël: De oude of de nieuwe omroep?

Sunday, March 19, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Ook al is het voorjaar nog niet begonnen, we hebben dit weekeinde eindelijk weer eens buiten in de tuin kunnen zitten. Het was warm genoeg, rond de 24 graden. Spontaan besloten we buiten te lunchen en daarbij te genieten van het mooie uitzicht op de groene heuvels. Waarom zou je zo’n eind naar het noorden rijden als je de natuur vlak voor de deur hebt? Vandaag zou het iets koeler worden, en morgen kunnen er zelfs enkele regenbuien vallen, begeleid door onweer. Het afscheid van de winter.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, met een duidelijke teruggang van de temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 15 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 21 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 23 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 213,07 meter onder de zeespiegel.

Vrijdagochtend waren we met onze dochter bij haar op school, om haar te helpen met het opbouwen van haar project voor het keuzevak over kunst. De school leek net een in aanbouw zijnde kunstgalerij. Wij waren niet de enige ouders. Vanuit elke hoek kon je boormachines, hamerslagen en overige bouwgeluiden horen. Wij als ouders begroetten elkaar en wensten elkaar veel succes voor onze kinderen, een leuke sfeer.

Nadat de cijfers zijn gegeven, kan men donderdag de school bezoeken om de projecten van de leerlingen te bewonderen. We zullen dan een paar foto’s voor u meenemen. Kunst en fotografie is maar een van de vele keuzevakken die de school van onze kinderen te bieden heeft. Er is ook theater, informatica en robotica, waarin de school bijzonder succesvol is, en ook bij wedstrijden in het buitenland al verschillende prijzen heeft gewonnen. Ook de cursus robotica zal binnenkort zijn werkstukken tentoonstellen. Dan wordt het heel interessant. Er slingeren op school hier en daar al wat robot-onderdelen rond.

Ik vind het heel goed dat de leerlingen zich al op school kunnen voorbereiden op hun toekomstige beroepsleven. Ook het leger steunt dit flink, vooral als het om wetenschap en hightech gaat. Er zijn zelfs gymnasia van de luchtmacht of de marine, waar de leerlingen reeds vanaf jonge leeftijd op een latere baan in de krijgsmacht worden voorbereid. Wanneer ze dan uit militaire dienst komen, vinden ze veel gemakkelijker een baan. Vaak worden ze al vóór hun afzwaaien door hightechbedrijven benaderd. Wellicht is dat een van de redenen waarom Israël zoveel succes heeft op dit gebied, zoals we net weer gezien hebben bij de verkoop van het Jeruzalemse bedrijf Mobileye aan Intel.

Er dreigt een regeringscrisis, zeggen de krantenkoppen vandaag, er wordt zelfs al van verkiezingen gesproken. Strijdpunt in de coalitie is de toekomst van de publieke omroep in Israël. Zoals ik u al heb verteld, zou de oude Israëlische omroep over anderhalve maand gesloten worden en zou een nieuwe publieke omroep zijn plaats innemen. Dat werd al in 2014 besloten. Maar inmiddels heeft de oude omroep zichzelf al zodanig omgevormd, dat premier Netanyahu en zijn Likoed-partij geen reden meer zien om nu duizend medewerkers van de oude omroep te ontslaan en met het opstarten van de nieuwe omroep te beginnen. Gisteren zei Netanyahu dat hij de Israëlische omroep wilde redden en dat hij tegen de start van de nieuwe omroep is. Hij verlangt nu dat de andere coalitiepartijen, en bovenal de partij Koelanoe van minister van Financiën Moshe Kachlon, zich aan de coalitieafspraken houden en de beslissingen van Likoed accepteren, net zoals Likoed de beslissingen van de coalitie heeft geaccepteerd ook al was men er tegen. Daarna stapte hij in het vliegtuig en vloog voor een staatsbezoek naar China.

Een paar dagen geleden werd de belangrijkste nieuwsuitzending van de omroep door medewerkers onderbroken, om op hun situatie te attenderen. Velen van hen zullen niet zo gauw een nieuwe baan vinden.

Ik hoop heel erg dat mijn vroegere baan, waar ik 22 jaar lang gewerkt heb – het was mijn tweede thuis –, nog gered kan worden. Daartoe moet de Knesset echter een nieuwe omroepwet aannemen om de sluiting op 30 april te voorkomen. Wat er dan met de reeds aangenomen 700 werknemers van de nieuwe omroep gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Er is voorgesteld de beide omroepbedrijven samen te voegen. Het wordt spannend of we daarvoor inderdaad naar de stembussen geroepen zullen worden.

En nog iets over sport: Vrijdag hebben de basketballers van Hapo'el Jerusalem in het kader van de halve finale van de Europacup voor thuispubliek de tweede wedstrijd tegen Valencia met 79-66 gewonnen. Nu staat het 1-1 in de reeks. Vrijdag vindt de laatste wedstrijd plaats in Valencia. De winnaar komt in de finale. Dat zou voor Jeruzalem een sensatie zijn.

Samenvatting van de wedstrijd van vrijdag

En nu wens ik u een prettige zondag, bij ons wordt alweer gewerkt. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.