‘Jeruzalem, een gezonde stad’

Friday, March 17, 2017 |  Aviel Schneider
In Jeruzalem worden de mensen gemiddeld ouder dan in de rest van de steden en dorpen in Israël. Toch is ook hier niet alles even gezond en perfect. Zo blijkt uit een recent onderzoek in verband met een nieuw project: ‘Jeruzalem, een gezonde stad.’ Vooral de sportbeoefening wordt in de heilige stad veel minder serieus genomen dan in andere steden.

De burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat, jogt met sportfanaten ter voorbereiding op de Jeruzalem Marathon, die vrijdag werd gelopen. (Foto: Jonathan Sindel/Flash90).

Het onderzoek naar de gezondheid van de inwoners van Jeruzalem in vergelijking tot de rest van Israël moet de eerste aanzet geven naar een gezondere levensstijl.
Bij het gezondheidsonderzoek werd rekening gehouden met leeftijdsverschillen, verschillende bevolkingsgroepen, Jood of niet-Jood. Zevenendertig procent van Jeruzalemmers ouder dan 22 jaar is niet-Joods. Negentien procent is orthodox Joods en de overige vierenveertig procent is Joods.

Tachtig procent van de Jeruzalemmers voelt zich veilig in de stad. Vijfentwintig procent van de Jeruzalemse Joden is seculier. In de rest van het land is dat 43,4 procent. In Jeruzalem lijden meer seculiere Joden tussen de 45 en 64 jaar aan obesitas dan in de rest van Israël. Opvallend is dat de Jeruzalemse orthodoxe Joden veel minder lijden aan overgewicht dan gemiddeld, namelijk maar 13,5 procent.

Toch wordt lichamelijke oefening als vrijetijdsbesteding door de inwoners van Jeruzalem veel minder serieus genomen. In de rest van het land doet 56 procent van de inwoners eenmaal per week iets aan lichamelijke inspanning, maar in Jeruzalem is dat slechts 33,8 procent. Vooral Arabische vrouwen en orthodoxe Joden doen weinig aan sport. Sport wordt door religieuze mensen vaak als bijzaak gezien. Ondanks dat, hebben ze er de laatste jaren steeds meer tijd aan besteed.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het maartnummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.