Groeten uit Israël: Drie demonstraties op één dag

Thursday, March 16, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers!

Toen ik gisteren ons redactiegebouw verliet, was ik verbaasd hoe koud het ineens was geworden. De hemel hing vol met donkere wolken en er waaide een stevige wind. Wanneer gaat het eindelijk eens wat lente-achtiger worden? Deze winter was, hoewel we geen sneeuwdag hadden, bijzonder koel en nat. Zowat heel december was verregend. Bij ons in Modi’in waren we gewend ook ’s winters buiten in de tuin te kunnen zitten. Deze winter ging dat helemaal niet. Nu heb ik echt zin in de lente. Maar daarvoor moeten we nog een beetje geduld hebben.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt met hier en daar wat regenbuien in het noorden van land, die tegen de middag oplossen. Lichte temperatuurdaling in de bergen en in het binnenland. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 13 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 19 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 24 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter gestegen en staat op 213,085 meter onder de zeespiegel.

Gisteren waren er bij ons niet minder dan drie demonstraties. Hier in Jeruzalem gingen weer honderden orthodoxe Joden de straat op, om te protesteren tegen de arrestatie van een jongeman die niet op het rekruteringsbureau van het leger was verschenen. Het oude en bekende probleem. De demonstranten eisten zijn vrijlating. Het gebeurt steeds weer. Weer werd de Bar-Ilanstraat door de demonstranten geblokkeerd. Deze straat is beroemd door de demonstraties van orthodoxe Joden. Weer moest de politie met waterkanonnen en bereden politie ingrijpen en de straat vrijmaken. Het bekende spel, beide zijden kennen het al. Tot de volgende keer.

Gisteren op de Bar-Ilanstraat in Jeruzalem

Medewerkers van de Israëlische Omroep blokkeerden niet ver daarvandaan de kruising bij het omroepgebouw, mijn vorige werkplek. Het was bedroevend om aan te zien hoe mijn vroegere collega’s al bijna vertwijfeld voor hun baan vechten. Zoals ik u al eerder vertelde, had de regering besloten de Israëlische omroep te sluiten en een nieuwe publieke omroep op te zetten. Oorspronkelijk zou de omroep al twee jaar geleden gesloten worden, maar de nieuwe omroep was nog niet klaar. Zodoende is alles naar nu verschoven. Daardoor had ik het geluk dat ik precies een jaar geleden op 50-jarige leeftijd nog op tijd het zinkende schip kon verlaten en vervolgens naar Israel Today kon overstappen.

Nu dreigt er vanwege deze geschiedenis een nieuwe regeringscrisis. Want gisteravond sprak premier Benjamin Netanyahu tijdens een vergadering van de regeringspartijen over dit onderwerp. Hij had een tijd geleden al gezegd dat de beslissing om een nieuwe openbare omroep op te zetten, een fout was, en hij had beloofd de Israëlische omroep te saneren en te redden. Nu eiste hij dat de sluiting van de omroep een half jaar wordt uitgesteld, om een manier te vinden om de fout te corrigeren. Maar Minister van Financiën Moshe Kachlon van de Koelanoe-partij wil dat niet meespelen. Hij zei dat er geen uitstel meer is, nog geen minuut. Tegelijkertijd demonstreerden buiten opnieuw medewerkers van de omroep en beschuldigden zij Kachlon dat hij duizend gezinnen de werkloosheid in stuurt.

Bericht van de Israëlische omroep over de demonstratie van de eigen medewerkers

De bewoners van de ontruimde nederzetting Amona demonstreerden tegenover de demonstratie van de omroepmedewerkers. Zij stelden Netanyahu een ultimatum. Als de regering niet – zoals beloofd – binnen twee weken, dus voor het einde van de maand, met de bouw van een nieuwe nederzetting is begonnen, zullen zij zelf, ook zonder vergunning, beginnen een nederzetting te bouwen. Nog steeds wonen de uit hun woningen gehaalde gezinnen van Amona in een herberg in Ofra, waar ze nauwelijks ruimte hebben. Hun vertwijfeling is te begrijpen.

De bewoners van Amona demonstreren

Beloftes moeten ingelost worden. En als dat te moeilijk is, kan men ze beter helemaal niet geven. Netanyahu beloofde de Israëlische omroep te redden, en hij beloofde voor de bewoners van Amona een nieuwe nederzetting, een nieuw thuis te bouwen. De toekomst zal leren hoe het verder gaat.

En tot slot nog een sportbericht: Gisteren heeft het Israëlische baseballteam afscheid moeten nemen van het wereldkampioenschap, nadat ze tegen de gastheer van de kwartfinale Japan met 3–8 hadden verloren. Nadat ze het twee uur lang goed konden volhouden, waren hun krachten niet voldoende tegen het Japanse team van wereldklasse.
Toch kan deze per saldo succesvolle eerste deelname van Israël aan een wereldkampioenschap baseball er veel toe bijdragen om het spel hier in Israël bekender en meer geliefd te maken. Vier overwinningen op zeer goede teams en twee nederlagen vormen de balans van dit wereldkampioenschap.

En nu wens ik u een prettige en rustige donderdag. Het is alweer bijna weekeinde. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.