Doorbraak in de derde stadsmuur van Jeruzalem

Wednesday, March 15, 2017 |  Nettanell Doron
De beroemde kunstacademie ‘Bezalel’, opgericht in 1906, ligt schuin tegenover het kantoor van Israel Today in Jeruzalem. De academie is aan uitbreiding toe en wil een nieuwe campus bouwen. De campus moet verrijzen in de buurt van de Russische wijk en het gemeentehuis van Jeruzalem.

Links de muur en rechts de slingerstenen die ooit tegen de muur afketsten. (Foto: Yoli Shwartz/IAA).

Zoals gebruikelijk bij bouwplannen kwam de Israëlische Oudheidkundige Dienst (IAA) als eerste in actie om te voorkomen dat eventuele interessante archeologische vondsten beschadigd zouden raken. De archeologen stuitten in de bouwgrond op fascinerend bewijsmateriaal dat mogelijk het slagveld bevestigt tijdens de opstand tegen de Romeinen en het doorbreken van de derde stadsmuur van het toenmalige Jeruzalem. In de grond werden de overblijfselen van een toren gevonden, die destijds onderdeel van de stadsmuur was. Naast de westelijke zijde van de toren werden projectielen en slingerstenen gevonden, die door de Romeinse soldaten tegen de muur moeten zijn geschoten.

De Joodse historicus Flavius Josephus was ooggetuige van deze oorlog. Hij beschrijft deze muur tot in detail. Hij was gebouwd om de nieuwe stadswijk Beit Zeita te beschermen. Deze wijk was ontstaan ten noorden van de toenmalige stadsmuur. Herodus Agrippa de Eerste begon met de bouw van de derde muur, maar staakte dit werk om zich niet de woede van keizer Claudius op de hals te halen en om zijn loyaliteit aan de keizer te bewijzen.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het maartnummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.