Groeten uit Israël: Stakingen tegen geweldpleging

Wednesday, March 15, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Vandaag kan mijn zoon twee uur langer in bed blijven liggen. De gisteren aangekondigde staking van twee uur op scholen gaat ditmaal werkelijk door. Mijn zoon zei gisteravond al dat hij verwachtte dat de 'beloofde' staking ditmaal wel door zou gaan. Dat de rechtbank ditmaal niet heeft ingegrepen, zal wel te maken hebben met de reden voor de staking, want ook de ziekenhuizen staken vandaag om dezelfde reden. De stakingen moeten de aandacht vestigen op het geweld tegen medewerkers in openbare dienst.

De schoolklassen blijven tot 10 uur leeg (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Gisteren was er een tragisch incident in een gezondheidscentrum. In zo’n centrum werd gisteren een verpleegster door een waarschijnlijk psychisch gestoorde 78-jarige patiënt gedood. Hij had haar met een brandbare vloeistof overgoten en aangestoken, vreselijk. De verpleegster werkte daar al 30 jaar. Onbegrijpelijk.

Het tragische incident van gisteren is vandaag het hoofdthema in de kranten

Maar helaas komt het ook in ziekenhuizen en scholen steeds vaker tot gewelddadige aanvallen tegen het personeel, weliswaar in veel lichtere mate. – Het voorval van gisteren was extreem. Op de radio werd er vanochtend vroeg over gediscussieerd waarom veel mensen steeds weer proberen hun problemen door middel van geweld op te lossen. Of het nou gaat om het ongeduld van familieleden op de spoedeisende hulp in ziekenhuizen, of een scholier die vindt dat hij door de lerares slecht is behandeld. Ook in vliegtuigen komt het meer dan eens tot gewelddadige scenes. Eén keer ging het over een tablet chocolade die niet meer in het assortiment van de boordverkoop zat.

De vier miljard shekel die de staat nu voor de verkoop van Mobileye aan Intel krijgt, werd tijdens de discussie op de radio genoemd . Misschien zou men dat geld in plaats van voor belastingverlaging beter voor belangrijker projecten kunnen gebruiken. Zo zou men bijvoorbeeld veiligheidspersoneel voor ziekenhuizen kunnen aanstellen, men zou meer spoedeisende-hulpposten kunnen openen om de wachttijden voor de spoedopnames in de ziekenhuizen te verkorten. Volgens een bericht van de OESO zou Israël het minst in zijn burgers investeren, vooral op het gebied van de gezondheidszorg.

Mijzelf verraste dat een beetje, omdat ik de medische zorg hier bij ons altijd heel goed vind. Maar dat zou kunnen komen doordat ik er gelukkig nog niet zo vaak gebruik van heb hoeven maken. Wat in Israël ontbreekt, zijn meer ziekenhuizen, vooral buiten de grote steden, en artsen die bereid zijn daar te werken. Misschien zou het toch beter zijn als de regering die vier miljard shekel voor belangrijkere doeleinden aanwendt, in plaats van te proberen zich door kleine belastingverlagingen bij de kiezers geliefd te maken.

Nu moet mijn zoon gauw opstaan, de school begint om 10 uur. Hij mag nu te voet naar school gaan, want de bussen rijden alleen ’s ochtends wanneer de scholen normaal beginnen. Nou ja, de weg naar school is eigenlijk best wel aardig, alleen moet je verschillende trappen op omdat Modi’in wat heuvelachtig is. Het weer is heet prettig voor een ochtendwandeling. De zon schijnt, maar het is nog steeds te koud voor het jaargetijde, en in de middag kunnen hier en daar regenbuien vallen.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Tegen de middag hier en daar wat regenbuien, die zich later naar het midden van het land zullen uitbreiden en van wat onweersbuien vergezeld kunnen gaan. Te koud voor het jaargetijde. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 14 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 15 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 16 graden, aan de Dode Zee 26 graden, Eilat aan de Rode Zee 26 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea staat nog steeds op 213,095 meter onder de zeespiegel.

En nu wens ik u een aangename en rustige woensdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.