Intel koopt startup Mobileye voor $ 15,3 miljard

dinsdag 14 maart 2017 |  Redactie Israel Today
De grootste overname in de geschiedenis van Israël werd maandag bekend gemaakt: het Intel concern, 's werelds grootste producent van microchips voor computers, neemt het Jeruzalemse high-tech bedrijf Mobileye over voor 15,3 miljard dollar.

Mobileye werd in 1999 in Jeruzalem opgericht door Ziv Aviram en professor Amnon Acha'aschua, en ontwikkelt systemen en technologieën voor de veiligheid van auto's. Het bedrijf werkt samen met toonaangevende bedrijven bij de ontwikkeling van een auto zonder chauffeur. Intel heeft de mogelijkheden van Mobileye erkend en nu besloten om het over te nemen. Intel schat dat de markt voor zelfrijdende auto's in 2030 tot $ 70 miljard waard kan zijn.

Beveiligingssystemen van Mobileye zijn nu al in veel auto's geïnstalleerd. Ze waarschuwen de bestuurders voor de verschillende gevaren tijdens het rijden. De technologie van Mobileye herkent met behulp van sensoren andere voertuigen en voetgangers en waarschuwt de bestuurder ook voor het overschrijden van de maximumsnelheid en het overschrijden van de rijbaanmarkeringen.

De verkoop aan Intel zal ook omstreeks 4 miljard shekel (ongeveer 1 miljard euro) aan belastinggeld opleveren voor de Israëlische schatkist. Zo kunnen de burgers van Israël profiteren van de enorme transactie. Het Israëlische ministerie van Financiën overweegt al om de inkomstenbelasting te verlagen.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.