Groeten uit Israël: Zou Abbas wel naar Trump luisteren?

Monday, March 13, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Een week voordat het voorjaar begint, is de winter weer terug. Net nu, terwijl ik deze regels zit te schrijven, regent het pijpenstelen. Gelukkig dat ik mijn paraplu nog in de auto had liggen en hem op het laatste moment nog meenam op mijn wandeling naar kantoor. De regen heeft me helemaal niet verrast. Jeruzalem viert vandaag immers Poerim!

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Hier en daar een regenbui in het noorden en midden van het land. In het noorden van de Negev mogelijk lichte regen. Duidelijke temperatuurdaling. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 13 graden, Tel Aviv 17 graden, Haifa 17 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, aan de Dode Zee 25 graden, Eilat aan de Rode Zee 26 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 213,115 meter onder de zeespiegel.

Zo ziet het er nu buiten uit. Een blik vanaf het balkon van mijn kantoor:

Tegen de middag zou de regen ophouden. Misschien ga ik dan nog wat door de stad lopen om iets van de Jeruzalemmer Poerim-sfeer te proeven. Ik zal u, beste lezer, daar dan deelgenoot van maken. Maar op dit moment regent het nog met emmers tegelijk, wat trouwens ook goed is voor het land.

De voor vandaag geplande Poerim-activiteiten in Jeruzalem, waaronder een groot feest op het plein voor het stadhuis en in het Sacherpark, zijn naar overdekte gelegenheden verplaatst, zo werd gisteren bekend gemaakt. Dat is natuurlijk wel een beetje jammer, maar altijd nog beter dan de hele manifestatie in het water te laten vallen. Gisteren viel het met de winter nog wel wat mee, al heeft de harde oostenwind heel wat zand hierheen gebracht en daarmee niet alleen de auto’s smerig gemaakt, maar ook de lucht flink verontreinigd. Dat is helaas altijd zo wanneer de chamsin, de hete woestijnwind, naar ons toe komt. Daarom komt de regen nu goed van pas, om de lucht weer schoon te spoelen – en ook de auto’s.

Helaas werden we er vanochtend weer aan herinnerd waar we wonen. Een terrorist had twee politieagenten van de grensbewaking in de Oude Stad van Jeruzalem met een mes aangevallen en middelzwaar verwond. Daarover meer in de nieuwsberichten. Ik hoop dat dit het enige incident zal blijven.

De Amerikaanse president Trump heeft vrijdag getelefoneerd met de Palestijnse leider Machmoud Abbas, die wij hier Abu Mazen noemen. Naar verluidt zou hij hem verteld hebben, dat het tijd wordt om over vrede te praten. Hij heeft hem naar Washington uitgenodigd en hem dringend verzocht te stoppen met voortdurend klachten tegen Israël in te dienen bij internationale instanties. Wie weet, misschien heeft Abbas juist iemand als Trump nodig die hem de waarheid vertelt. Misschien is het de toon die iets kan bereiken.

Trump wil dat de besprekingen volledig los van oude eisen beginnen. Ik begrijp dat. Het moet voor iedereen duidelijk zijn dat je niet alles kunt krijgen wat je graag zou willen. Wanneer wij allemaal, Israëli's en de zogenaamde Palestijnen, in vrede met elkaar willen leven, moeten we onze hele manier van denken veranderen. Ik weet dat dat niet makkelijk is. Het is heel moeilijk om wederzijds vertrouwen op te bouwen. Daarvoor is misschien iemand als Donald Trump, die zegt wat hij denkt, de juiste persoon om iets in beweging te brengen. We moeten ons laten verrassen.

Vandaag wordt het nieuwe nummer van ons blad Israel Today afgerond en naar de drukkerij gestuurd. Dan duurt het niet lang meer tot onze abonnees het aprilnummer in hun brievenbus zullen aantreffen. Er is weer veel interessants te lezen. Als u nu de smaak te pakken hebt, kunt u abonnee worden, maar waarschijnlijk bent u dat al.

Om vandaag op de redactie inderdaad weer pizza te kunnen eten, zal ik nu eerst afscheid van u moeten nemen. Nu wens ik u een prettige maandag, een goede start van de werkweek. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.