Groeten uit Israël: Hamansoren en Poerim-parades

Friday, March 10, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Het is Poerim, en daarmee is, zoals zo vaak, de zon verdwenen. De temperaturen zijn 8 à 10 graden gezakt. Ook de regen zou terugkomen. Zolang als ik me kan herinneren, horen Poerim en regen bij elkaar. Daarbij maakt het helemaal niet uit of het feest eind februari valt of eind maart, wanneer het ook al flink warm kan zijn. Stipt op Poerim meldt de regen zich.
Vandaag wordt bij ons hier in Modi’in de traditionele Poerim-optocht gehouden, zoals ik u gisteren al vertelde. Doordat de regen pas tegen de avond begint, hebben we nog geluk en kan de optocht ongestoord doorgaan.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Deels bewolkt met een duidelijke temperatuurdaling. Mogelijk hier en daar een bui. ’s Avonds mogelijk hier en daar een regenbui met onweer. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 18 graden, Tel Aviv 19 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 24 graden, aan de Dode Zee 27 graden, Eilat aan de Rode Zee 28 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea staat nog steeds op 213,13 meter onder de zeespiegel.

Ook op de scholen wordt vandaag Poerim gevierd. Iedere school doet erg zijn best om zijn leerlingen een bijzonder feest te bieden, en hele gebeurtenis. Daarna begint de korte Poerimvakantie, en dinsdag beginnen de scholen weer. We hebben dus een vrolijk weekeinde voor de boeg. Op straat zullen we alle mogelijke figuren tegenkomen, koninginnen, feeën, engelen, clowns, superhelden en nog veel meer. Zij zullen een deel van het straatbeeld vormen. Zondag is dan de officiële Poerimdag, waarop de meeste festiviteiten en optochten plaatsvinden.

Deze week gezien in Jeruzalem (Foto: Hadas Parush/Flash90)

De voorbereidingen voor Poerim draaien bij ons thuis op volle toeren, twee engelen lopen me voortdurend voor de voeten. Mijn dochter heeft voor zichzelf en haar vriendin kleren genaaid en ook voor de overige accessoires gezorgd. De cadeaumandjes met het snoepgoed staan klaar. Vanzelfsprekend mogen daarbij ook de ozne haman, de Hamansoren, niet ontbreken. Het valt niet me je te beheersen en er niet steeds eentje te proeven. Het is maar goed dat ik er een hele kilo heb gekocht. Poerim is heel gevaarlijk als je op de lijn wilt letten.
Naderhand breng ik de beide engelen met de auto naar school. Vrijdag is de enige dag dat ik dat kan doen. Dit als antwoord op de vraag van enkele lezers waarom ik mijn kinderen altijd naar school breng. Door de week nemen ze altijd de bus of gaan ze te voet.

Omdat ik nog het een en ander te doen heb, zal ik het vanmorgen wat korter houden. Ik hoop dat u daar begrip voor hebt. Ook behandel ik op deze vrolijke dag lever geen ernstige onderwerpen. Dus wens ik u een prettig en vrolijk Poerimweekeinde en een gezegende shabbat. Als u wat tijd hebt, zou u eens kunnen proberen om een paar Hamansoren volgens ons recept te bakken. Het resultaat mag u ons dan graag een keer laten zien. Dan kunt u ook thuis wat van de Poerim-sfeer ervaren en proeven. Vrolijke Poerim! Het ga u goed

Shabbat shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.