Knesset keurt 'Muezzinwet' in eerste lezing goed

donderdag 9 maart 2017 |  Dov Eilon
Het wetsvoorstel dat het gebruik van luidsprekers in gebedshuizen moet verbieden – bekend als de muezzin-wet – is woensdag in eerste lezing goedgekeurd door het Israëlische parlement, de Knesset.

Minaret van een moskee (Foto: Esther Rubyan/Flash90).

Het wetsvoorstel is een herziene versie van het oorspronkelijk voorgestelde wetsvoorstel, dat het gebruik van luidsprekers op ieder dagdeel wilde verbieden. De nu goedgekeurde wet verbiedt het gebruik van luidsprekers alleen in de nacht.

Toch klonken er voor en na de stemming in de Knesset luidruchtige discussies. De voorzitter van de Gezamenlijke Arabische Lijst Ayman Ude verscheurde het papier van het wetsvoorstel in de vergaderzaal en moest daarop de vergadering verlaten. Het Knessetlid Achmed Tibi deed hetzelfde als zijn partijvoorzitter en verscheurde de wet op de lessenaar, waarna ook hem de weg naar de uitgang werd gewezen.

De burgemeester van de Arabische stad Baqa al-Gharbiyye reageerde op een heel bijzondere manier op de goedkeuring van de wet. Hij gaf opdracht vanaf nu twee keer per dag de oproep tot gebed van de muezzin te laten klinken uit de luidsprekers op het dak van het stadhuis. Hij riep ook de Knessetleden op, hun besluit met betrekking tot deze wet opnieuw te heroverwegen. Men zou beter wetten kunnen aannemen die de democratie en gelijkheid in het land zouden dienen.

Een imam van een moskee in het noorden van het land zei, dat ze de nieuwe wet zouden negeren en ook via de luidspreker blijven oproepen tot gebed. De regering zou de moslims en de islam bestrijden.

Voordat de nieuwe wet in werking zal treden, moet hij nog in drie verdere lezingen door de Knesset worden goedgekeurd.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.