Groeten uit Israël: Poerim-optochten in veel steden

Thursday, March 09, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Er staat ons een warme dag te wachten, laten we ervan genieten. Maar vanochtend was het nog tamelijk koud. Maar dat zou in de loop van de dag veranderen. De temperaturen zullen duidelijk omhoog gaan en zouden op sommige plaatsen zelfs de 30 graden halen. Een klein voorproefje van de zomer. Maar dat is dan morgen alweer afgelopen, dan wordt het weer kouder, en ook de regen zal zondag weer terugkomen, precies op tijd voor het Poerimfeest, zoals zo vaak.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder, met een duidelijke temperatuurstijging. In de loop van de dag harde oostenwind in het noorden en in de bergen; het kan nevelig worden.
De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 26 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 26 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 29 graden, aan de Dode Zee 30 graden, Eilat aan de Rode Zee 29 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea staat nog steeds op 213,13 meter onder de zeespiegel.

Het naderende Poerimfeest is hier bij ons reeds overal te bespeuren. Gisteren heb ik voor thuis een klein doosje met lekkere Hamansoren (אזני המן, ozne haman) gekocht, want we willen toch ook een beetje van de Poerimsfeer proeven. Ik heb me beperkt tot drie verschillende vullingen: De klassieke maanzaadvulling, vervolgens dadels, en natuurlijk chocola, want de kinderen hebben het liefst met chocola gevulde Hamansoren.

In de scholen en de kleuterscholen is men al begonnen Poerim te vieren. Het is leuk om de verklede kinderen op straat te zien. Op de meeste scholen wordt morgen het grote Poerimfeest gevierd, want daarna hebben de kinderen tot dinsdag vakantie. De snoepwinkels draaien nu op volle toeren, want met Poerim geeft men elkaar traditioneel zoete cadeaus, in het Hebreeuws משלוח מנות mishloach manot genaamd. Dat zijn meestal zelf verpakte cadeaumandjes met veel zoete lekkernijen, of men koopt de kant-en-klare geschenkmandjes in de winkel. Deze worden nu in enorme aantallen en in verschillende groottes aangeboden.

Een van de snoepwinkels die goede zaken doen rond Poerim is Ami Chaim, vlak bij de Jehuda Machane markt in Jeruzalem.

En nu alleen nog hopen dat de regen niet, zoals zo vaak met Poerim, een streep door de rekening haalt. Want behalve de vakanties zullen in veel steden de traditionele Poerim-optochten plaatsvinden. En heel vaak regende het dan juist op die dag, of Poerim nou eind maart of in het begin van de maand was. Poerim en regen lijken op de een of andere manier bij elkaar te horen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Bij mij in Modi’in wordt de Poerim-optocht morgen al gehouden. Vrijdag is een goede dag hiervoor, want velen hebben die dag al vrij. Hoe zo’n Poerim-optocht er uitziet, kunt u in de volgende video van vorig jaar zien:

De traditionele kleurrijke Poerim-optocht in Modi’in 2016. De gemeente Modi'in mobiliseert alle talenten en de gemeentelijke scholen. Alles is zelf gemaakt!

In Tel Aviv kan men vandaag opgelucht ademen. Nadat men de afgelopen dagen ten gevolge van de sluiting van het spoorwegstation HaShalom met veel verkeersopstoppingen en overvolle bussen te maken had, heeft de minister van Verkeer, Israel Katz, gisteren besloten dat het station vanochtend vroeg weer open moest, en niet pas zondag. Zodoende zou het verkeer vandaag weer normaal verlopen en de militairen kunnen net zoals altijd met de trein naar huis komen. De opstoppingen en de problemen van de reizigers in Tel Aviv vormden een van de hoofdpunten van het nieuws van gisteravond. Ook al is het nieuws in het Hebreeuws, toch kan men een indruk krijgen van de problemen van de reizigers. Goed dat het nu voorbij is.

Ook al is het nieuws in het Hebreeuws, toch kan men een indruk krijgen van de problemen van de reizigers.

En nu wens ik u een aangename en rustige donderdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.