Groeten uit Israël: Gaan de leraren alweer staken?

Wednesday, March 08, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Vanaf morgen zal ik toch weer vijf minuten eerder van huis wegrijden. Vandaag kwam het verkeer voor de nieuwe tunnel bijna tot stilstand, hoewel daar eigenlijk geen enkele reden voor was. Dus kwam ik veel later in Jeruzalem aan dan normaal. Dat is niet leuk. Ik zal vanaf nu weer een paar minuten eerder opstaan, om dan uiterlijk om 6.15 uur de woning te verlaten. Dan zou de rit weer soepel moeten verlopen. Dat klinkt misschien vreemd; hoe kunnen die paar minuten zo belangrijk zijn. Maar ze zijn het, dat heb ik al verscheidene keren geprobeerd.

Wat het weer betreft, het zou ook vandaag weer een zonnige en aangename dag worden. En morgen zou het dan weer warm worden, zoals ik u gisteren al vertelde. Dan komt de hete en droge woestijnwind.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Zonnig en iets warmer. De komende nacht harde oostenwind in de noordelijke bergen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 18 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 19 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, aan de Dode Zee 25 graden, Eilat aan de Rode Zee 27 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een halve centimeter gestegen en ligt op 213,13 meter onder de zeespiegel.

In Tel Aviv worden vandaag weer veel opstoppingen en lange wachtrijen voor de lijnbussen verwacht. Omdat het station ‘Shalom’ nog tot zondag gesloten blijft, moeten de mensen uitwijken naar de eigen auto of naar de stadsbussen. Dat heeft gisteren al tot chaotische toestanden geleid. Tel Aviv was door de vele verkeersopstoppingen compleet verstopt. Door de sluiting van het station midden in de stad is Tel Aviv voor wat de treinverbindingen betreft in tweeën gedeeld. Het nieuwsportaal Ynet berichtte vanmorgen vroeg zelfs live vanuit Tel Aviv over de verkeershinder. Tel Aviv is nu eenmaal voor veel mensen de belangrijkste stad. Veel mensen die daar werken, komen van buiten, zelfs vanuit verderaf gelegen steden zoals Be'er Sheva of Haifa. Morgen kan de situatie nog kritischer worden wanneer de militairen voor het weekeinde naar huis komen. Tel Aviv, de stad die nooit slaapt.

Foto: Mensen bij een bushalte, gisteren in Tel Aviv (Flash90)

Mogelijk gaan de leraren na de Pesach-vakantie weer staken, vertelde mijn zoon me. Hij liet me gisteren het artikel op internet zien en vroeg me wat ik er van vind. Er werd gemeld dat de lerarenvakbond opnieuw met een staking dreigt, omdat de onderhandelingen met het Ministerie van Onderwijs over de salarissen zijn vastgelopen. Daarbij gaat het om een reeds bekend probleem, waarover ik al na de zomervakantie heb verteld. Met terugwerkende kracht werden weer betalingen van de lerarensalarissen ingehouden, omdat de regelingen weer eens zijn gewijzigd. Zo stonden veel leraren van sommige rangen ineens met een belachelijk laag salaris te kijken. Want eerst waren hun, net als leraren in andere salarisgroepen, bepaalde salarisverhogingen en andere vergoedingen toegezegd, die vervolgens zomaar met terugwerkende kracht werden teruggenomen. Niet prettig.

Maar terug naar de vraag van mijn zoon, of die stakingsdreiging serieus genomen moet worden. Waarom vraagt hij mij zoiets? Omdat de leerlingen steeds weer door berichten als deze misleid worden. Eerst wordt bericht over een staking en lesuitval, de kinderen en ook wij als ouders bereiden ons daarop voor, en dan, midden in de nacht, of om zes uur ’s ochtends wordt de staking dan afgelast omdat men het eens geworden zou zijn, en het onderwijs gaat toch door. Dan is de teleurstelling bij de kinderen altijd groot. Natuurlijk ben ik ervoor dat het onderwijs doorgaat. Deze stakingsdreiging is heel irritant, omdat hij verwarrend is. Zelfs de leerlingen geloven niet meer dat aangekondigde stakingen ook echt doorgaan. Het is alleen maar een pressiemiddel.

Staking of geen staking, nu staan eerst een paar vrije dagen voor de deur vanwege Poerim. Dat is toch al iets. Ik wens u een aangename en gelukkige woensdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.