Groeten uit Israël: Vliegveld van Tel Aviv sluiten?

Tuesday, March 07, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Vanochtend vroeg was het weer echt koud. Dat is natuurlijk allemaal maar relatief, maar hier ervaart men de 10 graden, die de thermometer aangaf toen ik in Jeruzalem aankwam, als koud. De lucht is net als gisteren wolkeloos, de middagtemperaturen zullen vandaag ook weer rond de 18 graden liggen. De krachtige oostenwind die voor de bergen voorspeld werd, vormt al een eerste teken van de kleine Sharav of Chamsin (hete woestijnwind), die ons voor donderdag beloofd werd, wanneer zeer warme en droge lucht uit het oosten onze kant op zou komen.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Overwegend helder. Temperatuurdaling aan de kust en in de Negev. In de ochtenduren mist. Harde oostenwind in de noordelijke bergen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 18 graden, Tel Aviv 19 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 24 graden, aan de Dode Zee 26 graden, Eilat aan de Rode Zee 26 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een halve centimeter gestegen en ligt op 213,135 meter onder de zeespiegel.

De luchthaven Sde Dov was vanochtend vroeg tijdelijk gesloten wegens een zeer dichte mist. Sde Dov is een luchthaven voor binnenlandse vluchten, hoofdzakelijk naar Eilat, maar ook voor vluchten naar het noorden. Bovendien worden daar heel veel privé- en zakelijke vluchten afgehandeld. De luchthaven heeft één start- en landingsbaan. Maar de dagen van deze luchthaven schijnen geteld te zijn. Op het zeer aantrekkelijke terrein zouden niet minder dan 16.000 woningen moeten komen. Daarbij zouden ook 2100 woningen worden gebouwd die tegen een veel lagere prijs moeten worden aangeboden, zodat ook financieel zwakkere lagen van de bevolking een woning in dit nieuwe stadsdeel zouden kunnen kopen.

Video: Aanvliegen voor landing op de luchthaven Sde Dov

Maar voordat er met de bouw van het project kan worden begonnen, moet eerst de luchthaven worden ontruimd. En daar hebben we al het eerste probleem. Eigenlijk zou de luchthaven de komende maand al gesloten en ontruimd moeten worden. Maar niet iedereen is daar enthousiast over. Zo hebben twee afgevaardigden in de Knesset een wetsvoorstel ingediend om de ontruiming van Sde Dov met twee jaar uit te stellen, want pas dan zou ook de militaire luchthaven die zich daar bevindt, gesloten en geruimd worden.

Oorspronkelijk was men van plan, om voor de vluchten naar Eilat die militaire luchthaven te gebruiken, maar de grondeigenaren verzetten zich daartegen, hetgeen het einde zou betekenen van de vluchten naar Eilat. En dat paste niet in het plan van de regering. Het vliegveld Sde Dov zou heel belangrijk zijn voor het toerisme en de economie. Het stopzetten van de vliegverbinding tussen Tel Aviv en Eilat zou voor de stad aan de Rode Zee een verwoestende uitwerking hebben, motiveerden de parlementariërs hun wetsvoorstel, dat door 70 andere parlementariërs werd gesteund. Nu is er dus een kans dat bouw van het nieuwe stadsdeel pas over twee jaar kan beginnen.

Ik ben nog nooit met het vliegtuig naar Eilat gevlogen. Meestal reden we met het gezin met de auto, 370 km door de woestijn, een prachtig traject. Het voordeel van de auto is dat je onderweg net zoveel pauzes kunt houden als je wilt. Vooral met kinderen heeft dat voordelen. Een jaar geleden zijn we een keer met de bus gegaan, omdat ik mijn toenmalige auto niet meer vertrouwde. Ook dacht ik dat wel eens leuk zou zijn als je je niet op de weg hoeft te concentreren. De rit was ook heel mooi, maar wel wat krap, zoals het in een bus nu eenmaal is.

Een plan om een snelle spoorverbinding naar Eilat te bouwen was een paar jaar geleden in discussie. Dat zou echt prachtig zijn. Maar tot nog toe is dat toekomstmuziek. Busmaatschappijen en transportondernemers waren niet erg enthousiast, omdat die spoorlijn hun klanten zou kosten. Ook vanuit de hoek van de milieubescherming gingen stemmen op tegen de bouw van een spoorlijn, waar ik me ook wel iets bij kan voorstellen. Nu zou ik eerst wel eens willen zien dat de snelle verbinding tussen Tel Aviv en Jeruzalem en de treinverbinding van Modi’in naar Jeruzalem voltooid worden, en dan zien we wel verder.

En nu wens ik u een aangename en rustige dinsdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.