EU investeert in BDS-groeperingen

maandag 6 maart 2017 |  Yossi Aloni
Veel organisaties die financiële steun ontvangen van de Europese Unie, omdat zij zich zouden inzetten voor vrede, mensenrechten en samenwerking, zetten hun financiële middelen in om de boycotcampagne tegen Israël te financieren en om rechtszaken aan te spannen tegen de Joodse Staat.

Een pro-Palestijnse demonstratie op de Dam in Amsterdam (Foto: Hadas Parush/Flash90).

Onderzoeksinstituut NGO-Monitor onderzocht de toewijzing van subsidies door de EU, die op de een of andere wijze betrekking hebben op Israël, de zogenaamde Westbank en Gaza. Het instituut ontdekte dat 29 van de honderd fondsen (totale waarde 16,7 miljoen euro) naar projecten ging van organisaties die de BDS-beweging ondersteunen (BDS betekent Boycot, Desinvestering en Sancties tegen Israël). Dat is in tegenspraak met de opmerkingen van EU-leiders, die zeggen dat de Europese Unie tegen de BDS zou zijn.

Tweeënveertig van de honderdtachtig ontvangers van subsidies zijn betrokken bij de BDS-beweging. Bijvoorbeeld door deel te nemen aan evenementen, door het ondertekenen van petities en door het nemen van initiatieven voor officiële BDS-activiteiten. Een van de organisaties die subsidie ontvangt en gelden naar derden doorsluist, is Performing Arts: A Pathway Towards Self Expression and Democracy. In 2014 stelden alle twaalf ontvangers van deze EU-subsidie tijdens deelname aan een cultuurprogramma van de EU een gezamenlijke verklaring op waarin zij oproepen tot een culturele en academische boycot van Israël.

Veel organisaties gebruiken het logo van de EU in hun publicaties en op hun webpagina’s om zich daarmee een officiële status toe te eigenen. Zij leggen zelf de verbinding tussen hun eigen politieke activiteiten en die van de Europese Unie. Daarmee krijgt de boycot en de afwijzing van Israël een officieel tintje.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het maartnummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.