Groeten uit Israël: Hoe zal ik me verkleden met Poerim?

Monday, March 06, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Vandaag heb ik voor het eerst mijn trui thuis gelaten. Ook al is het ’s ochtends vroeg nog vrij koud, tegen de middag is de temperatuur best aangenaam. Vooral aan de kust en bij ons in Modi’in zou het vandaag lekker warm worden, een prettige 25 graden. Maar hier in Jeruzalem zal het slechts 18 graden worden. Maar ook dat is al best prettig. De hemel is blauw, geen spatje regen. Donderdag zou het dan echt warm worden. Is dat het voorjaar?

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder en iets warmer, vooral aan de kust en op de Shfelavlakte. Stevige oostenwind in de bergen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 18 graden, Tel Aviv 24 graden, Haifa 20 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 23 graden, aan de Dode Zee 27 graden, Eilat aan de Rode Zee 27 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is anderhalve centimeter gestegen en ligt op 213,14 meter onder de zeespiegel.

Volgende week viert men hier Poerim. Daar heb ik u een week geleden al over verteld. In alle bakkerijen, banketbakkerijen en supermarkten worden de traditionele Ozne Haman aangeboden, Hamansoren, in het Jiddisch ook wel Hamantaschen genoemd. Dat zijn heerlijke koekjes die men met Poerim eet. Ze herinneren ons aan de slechte Haman, of beter gezegd, aan zijn oren. Hoe u deze Hamantaschen zelf kunt maken, kunt u lezen en zien in ons Recept van de Maand. Bij ons thuis is onze dochter al weken bezig haar kostuum voor te bereiden en te naaien. Ze naait voor zichzelf en voor haar beste vriendin een jurk. Op een gegeven moment kwamen er per post een paar vleugels en een toverstaf met een lange lus. Heeft iemand een idee als wat mijn dochter en haar vriendin zich gaan verkleden?

Vroeger was Poerim, en de ook de hele week ervoor, voor ons als ouders heel inspannend. Elke dag hadden ze op school een motto, de ene keer bonte haren, dan een pyjama, een voetbalfan, of meisjes met jongenskleren en andersom. Wij als ouders konden dan ons dan het hoofd breken hoe we onze kinderen naar school moeten sturen. Met drie kinderen kan dat best inspannend zijn. Maar dat is voor ons al verleden tijd. Het was best leuk en vrolijk.

En wat is er bij ons deze week zoal aan de hand? Eerlijk gezegd niet veel nieuws. De krantenkoppen hadden net zo goed van een paar weken geleden kunnen zijn.
Er wordt geschreven over een nieuw verhoor van premier Netanyahu. Dat wordt al de vierde keer dat de politie hem gaat ondervragen over een reeks van affaires. Vandaag zou het gaan over de 'aktes 1000 en 2000'. Niets nieuws. Daarin gaat het over cadeaus en voordelen die de familie Netanyahu van hun 'vrienden' gekregen zouden hebben, en het als Akte 2000 bekend staande gesprek tussen Netanyahu en de uitgever van de krant Yediot Achronot. Over al deze affaires hebben we al verschillende keren geschreven. Ma'ariv gaf daarvoor een halve voorpagina, Yediot plaatste het altijd nog op een belangrijke plek.

De als ‘Netanyahu-vriendelijk’ bekend staande krant Israel Hayom noemt het nieuwe verhoor noch op de titelpagina noch elders in de krant. Zij houden zich daar bezig met een crisis in het Hadassaziekenhuis in Jeruzalem. Daar hebben zes artsen, allemaal kankerspecialisten op de kinderafdelingen, wegens onenigheid met de ziekenhuisdirectie ontslag genomen. Natuurlijk een belangrijk onderwerp.

De krant Yediot Achronot had verscheidene private kleuterscholen stiekem gecontroleerd en publiceert vandaag schokkende resultaten op de titelpagina. Daar wordt bericht over geweld, zowel fysiek als in woorden, tegen de kleine en hulpeloze kinderen. Nog maar pas geleden waren we geschokt door berichten over geweld in een bejaardentehuis in Haifa, waar de bewoners uiterst slecht behandeld werden. Nu zijn de kleuterscholen aan de beurt.

Titelpagina’s van de kranten Yediot Achronot, Ma'ariv en Israel Hayom

Ook het onderwerp Elor Azaria is nog actueel. De advocaat van de veroordeelde militair heeft nu bezwaar aangetekend tegen het vonnis. Hij pleit nog steeds voor onschuldig. Twee andere advocaten van de militair hebben zich uit de verdediging teruggetrokken. Zij waren van mening dat het vonnis, een vrijheidsstraf van anderhalf jaar, lager was dan verwacht en dat men er tevreden mee moest zijn. Het Openbaar Ministerie heeft zijnerzijds ook beroep aangetekend, tegen de mildheid van het vonnis. Zij willen de militair voor ten minste drie jaar in de gevangenis hebben. Nu is alles weer open, misschien is dit beroep toch te riskant.

En nu wens ik u een goede start van de nieuwe werkweek en een prettige maandag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.