Ambassadeur Shama ontmoet Iraakse musicus Shama

Sunday, March 05, 2017 |  Yossi Aloni
Er heeft eindelijk een geluid van vrede geklonken bij de UNESCO, de VN-organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, die in Israël meestal alleen wordt genoemd wegens de eigenaardige resoluties tegen Israël ten aanzien van de Tempelberg en de Westelijke Muur.

UNESCO-secretaris-generaal mevrouw Bokova met de Israëlische ambassadeur Shama HaCohen en musicus Naseer Shama (Foto: Shay Shaharbani).

Afgelopen weekeinde gaf de secretaris-generaal van de UNESCO Irina Bokova aan de Iraakse musicus, Naseer Shama, de titel 'Artist of Peace'. Shama is een bekend componist en speler van de Ouden. De titel werd hem uitgereikt als erkenning voor zijn werk voor de muzikale opvoeding van jonge mensen in Irak, waarin hij ook boodschappen van vrede overbrengt.

Daarbij waren naast de secretaris-generaal ook de Iraakse minister van Cultuur, de Iraakse ambassadeur, de Iraakse musicus Shama en de Israëlische ambassadeur bij de UNESCO, Carmel Shama HaCohen, aanwezig.

In plaats van toespraken en op leugens gebaseerde beslissingen waren er deze keer geluiden en toespraken in het teken van vrede. Na de ceremonie wendde Carmel Shama HaCohen zich in het bijzijn van de Iraakse minister en de Iraakse parlementsleden tot de Iraakse muzikant en feliciteerde hem met de toekenning en wenste hem succes met zijn pogingen om vrede te bevorderen.

De Israëlische ambassadeur Shama vroeg de Iraakse musicus Shama of hij misschien wist, of zij beiden iets met elkaar gemeen hebben. Shama HaCohen vertelde van zijn vader Pinchas Shama, die als muzikant in Bagdad werd geboren. Hij is zelf al geboren in Israël, maar draagt dezelfde achternaam als hij.

Arabischtalige video over de prijsuitreiking en de ceremonie. Op tijdstip 1:43 zie je als derde van links de Israëlische UNESCO-ambassadeur Shama HaCohen.

'Het maakt niet uit hoe de betrekkingen tussen onze landen zijn, u als artiest voor de vrede moet naar Israël komen om er op te treden, en met uw muziek de boodschap van vrede ook naar Israël brengen. Ik ben er zeker van dat de groep Joden die afkomstig is uit Irak, u graag zou uitnodigen,' zei Carmal Shama tot de musicus. 'Ik was ervan overtuigd dat hij in het bijzijn van de minister en parlementsleden uit Irak op een diplomatieke manier zou antwoorden, maar hij verraste me en gaf zijn visitekaartje en zei dat hij graag in Israël zou optreden,' vertelde Shama HaCohen later.

In de Arabische wereld ontstond veel ophef over het gebeurde, zodat de Iraakse musicus zich haastte om tegen te spreken dat hij in Israël wilde optreden. 'Ik wist niet dat ik met een Israëli had gesproken', zei Naseer Shama, en zei verder dat hij Israël niet erkent en er niet zal optreden. Maar de Israëlische UNESCO-ambassadeur verzekerde, dat hij zich voor het gesprek met de musicus als Israëli had voorgesteld.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.