Groeten uit Israël: De bruidegom mag voorlezen

Sunday, March 05, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Het weekeinde is nog maar net begonnen, of het is alweer ten einde en er ligt een nieuwe week voor ons.
Gisteren, met de shabbat, ben ik sinds lange tijd weer eens in een synagoge geweest. Na een bruiloft is het gebruikelijk dat de bruidegom op de shabbat daarna in de synagoge wordt opgeroepen om een deel van de Torahlezing te doen. In het Hebreeuws heet dat שבת חתן Shabbat Chatan, ofwel de Shabbat van de Bruidegom. Dus begint de dag al om half zeven, opdat we ook op tijd voor het ochtendgebed konden verschijnen. Gebeurtenissen zoals deze zijn altijd mooi, omdat ze de hele familie bijeenbrengen, net als op de bruiloft.

Toen de bruidegom vervolgens voor de Torahlezing naar voren werd geroepen, gooiden de vrouwen van bovenaf veel zoete dingen op hem, een echt snoepjesbombardement. Een feestelijke sfeer. Van tevoren waren de Torahrollen uit de kast gehaald en door de synagoge gedragen, een prachtig gezicht en moment. Aan het einde werden alle snoepjes door de kinderen verzameld, tegen de middag was het gebed afgelopen.
De rabbijn herinnerde ons er nog met een glimlach aan, dat de bruidegom deze dag als ‘koning’ moet worden gezien en dienovereenkomstig moet worden behandeld, maar alleen zolang als hij zijn vrouw als een koningin behandelt. Eigenlijk vanzelfsprekend, nietwaar? Daarna ontmoetten we elkaar allemaal bij mijn zwager, de vader van de bruid. Het was een heel mooie shabbat. Ook het weer speelde mee, de zon scheen de hele dag.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder. Lichte temperatuurstijging. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 18 graden, Tel Aviv 19 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, aan de Dode Zee 25 graden, Eilat aan de Rode Zee 25 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea ligt nog steeds op 213,155 meter onder de zeespiegel.
De komende dagen dagen zullen ook zonnig en warm worden; tegen het einde van de week voorspelde men zelfs temperaturen van een graad of 30.

In Jeruzalem was het op shabbat allesbehalve rustig. Er waren heftige botsingen van orthodoxe Joden en de politie. De orthodoxen gingen met honderden de straten op en protesteerden tegen het open zijn van winkels in de Strauss-straat, niet ver van de orthodoxe wijk Mea Shearim. Waterkanonnen en politie te paard werden ingezet om de demonstranten uit de straten te krijgen, omdat het hier een niet-aangemelde en niet-toegestane demonstratie betrof. Door deze demonstratie van orthodoxe Joden werd de Shabbat pas echt gebroken. Hier is een video van gisteren:

Jammer dat we niet iedereen zo kunnen laten leven als hij zou willen. Ook wordt de kloof tussen de orthodoxe en de seculiere Joden hierdoor zo maar groter. En dat is helemaal niet goed.

Sinds vannacht is het noorden van Israël weer van het zuiden gescheiden, althans voor wat betreft de spoorverbindingen. De reden daarvoor is het graven van een tunnel voor de tramlijn in Tel Aviv. De zal 30 meter onder de Ayalon-snelweg komen te lopen. Om veiligheidsredenen heeft men daarom besloten het Shalom-station tot 12 maart te sluiten. Dus moeten er bussen worden ingezet voor het traject tussen de stations Shalom en Centrum. Het is altijd beter om geen risico te nemen; men weet nog niet volledig zeker tot wat voor effecten het ondergrondse graafwerk van de tunnelboormachine zal leiden. In een bespreking voor het begin van de werkzaamheden heeft men de mogelijkheid overwogen dat de rails iets krom zouden gaan staan, en dat is natuurlijk zeer gevaarlijk. Laten we hopen dat het werk zonder problemen zal verlopen. Momenteel zorgt de bouw van het traject voor veel problemen, maar ik weet zeker dat we allemaal heel tevreden zullen zijn wanneer de tram weer in bedrijf gaat. Overigens had men al enkele decennia geleden met de bouw moeten beginnen.

Het spoorwegstation ‘HaShalom’ blijft gesloten tot 23 maart. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

En nu wens ik u een prettige en rustige zondag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.