Broeder Jezus in Jeruzalem

Friday, March 03, 2017 |  Aviel Schneider
Begin januari bezocht ik de nieuwe tentoonstelling in het Israël Museum in Jeruzalem. Op dit moment worden daar werken van Joodse kunstenaars tentoongesteld, die de afgelopen honderd jaar gemaakt zijn met als thema ‘Dat is de man: Jezus in Israëlische kunstwerken’.

Bij de ingang vroeg ik een wat oudere suppoost waar de ‘Dat is de man’-zaal was. ‘Welke man zoekt u?’, vroeg hij. ‘Jezus’, zei ik. ‘Wat? Is hij ook hier?’, reageerde hij op zijn beurt. Maar toen herinnerde hij zich op dat moment weer waar de tentoonstelling was en wees me de weg.

Het is interessant om te zien hoe het Joodse volk Jezus als zijn broeder en als verlosserfiguur beschouwt en hoe fascinerend de expositie wordt gevonden. Er is steeds weer die geestelijke spanning, de gebruikelijke discussies. Als het over Jezus gaat, wisselen haat en liefde elkaar af. Of het met opzet zo gedaan is weet ik niet, maar deze tentoonstelling loopt vanaf Kerst, de geboortedag van Jezus, tot de dag van zijn opstanding: Pasen.

Voor de meeste Joodse kunstenaars is Jezus het symbool voor het lijden van het Joodse volk. De opstanding van Jezus wordt vergeleken met de wedergeboorte van de staat Israël in 1948. Verder wordt Jezus in de Joodse optiek gezien als verbinding tussen Jodendom en christendom. Ondanks alles wat het Joodse volk ook door de kerken in het verleden is aangedaan, voelen Joden de verwantschap met hun broeder Jezus.

Dit artikel met een fotoreportage verscheen in het februarinummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement. Donderdag plaatsten we een gesprek met de conservator van deze spraakmakende tentoonstelling.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.