Groeten uit Israël: Vanavond basketbalwedstrijd kijken?

Friday, March 03, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Het is alweer vrijdag, en de week was nog maar net begonnen. Hoe meer je te doen hebt, des te sneller lijkt de tijd voort te gaan. Het was een heel intensieve week. Zowel op de redactie, waar we binnenkort het aprilnummer van ons blad klaar zullen hebben voor de drukker, als thuis, waar de ene gebeurtenis de volgende najaagde, was het niet saai. Schoolreisje van onze dochter, trouwerij met de daarbij horende voorbereidingen in de naaste familie, en een ceremonie met onze oudste zoon in het leger, lieten ons geen tijd voor verveling. En dat is ook prima zo. Want je leeft tenslotte maar één keer, dus dan moet je elke minuut gebruiken en genieten, ook als het een keer wat meer inspanning kost. Zo waren we deze week heel vaak met de auto onderweg, tot bij Be'er sheva, de ‘hoofdstad van de Negevwoestijn’. Er was trouwens niet zoveel woestijn te zien. In plaats daarvan zagen we uitgestrekte groene weidevelden met veel bloemen. Dat beeld krijg je alleen te zien in dit jaargetijde, wanneer de woestijn bloeit.

Bloeiend veld in de Negev (Foto: Doron Horowitz/Flash90)

Vanmorgen vroeg, toen ik mijn kinderen naar school reed (zoals elke vrijdag, beste lezer), regende het pijpenstelen. Dat leek de joggers trouwens niet te hinderen. Ik zag tientallen van hen op de trottoirs lopen. Alsof we hier bij ons net de marathon van Modi’in hadden. Ik heb u al eens verteld dat Modi’in een heel sportieve stad is, met een groot aantal sportvoorzieningen voor de burgers. Modi’in is overigens kampioen voetballen van de bovenbouwscholen geworden, dat is toch ook wel wat.

De succesvolste tennisspeelster van Israël stopt met haar tenniscarrière, zo liet zij deze week weten. Het betreft Shahar Pe’er, zij komt uit Re’ut en woont in Maccabim, allebei delen van de gemeente Modi’in-Maccabim-Re’ut. Ten tijde van haar grootste successen stond zij op de elfde plaats van de wereldranglijst. Maar nu, op de leeftijd van 29 jaar, was ze het enthousiasme voor tennissen kwijtgeraakt, verklaarde ze. Ik kan dat goed begrijpen. De verwachtingen waren altijd heel hoog, en op een zeker moment wil je toch graag leven zonder deze druk om steeds succes te hebben. Ik wens haar veel succes voor de toekomst. Overigens woont de huidige Israëlische tenniskampioene Julia Glushko in Modi’in.

Ik wil nog een heel belangrijke basketbalwedstrijd noemen, die vanavond op Gran Canaria plaatsvindt, nu we het toch over sport hebben. Nadat Hapo'el Jerusalem drie dagen geleden de eerste thuiswedstrijd met 87-67 won, ontbrak er alleen nog één overwinning om de halve finale van de Europacup te winnen. Mocht het de Jeruzalemmers niet lukken om thuis van Gran Canaria te winnen, zal er nog een wedstrijd in Jeruzalem komen. Dat hoeft van mij niet zo. De halve finale zou een enorm succes zijn. Daarbij moet ik aan 2004 denken, toen Hapo'el Jerusalem voor het eerst sinds zijn bestaan een Europese beker, de ULEB-beker, won. Ik vind het gewoon prachtig als een club uit Jeruzalem in Europa succes heeft.

En nu ben ik u nog het weer verschuldigd. De regen is intussen opgehouden. Morgen zou het dan weer warmer worden, en maandag zouden de temperaturen weer boven het gemiddelde liggen. Het blijft dus nog even schommelen.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Hier en daar een regenbui in het noorden en midden van het land. Hier en daar mogelijk onweer. Op de Hermonberg gaat het sneeuwen. De temperatuur daalt iets. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 12 graden, Tel Aviv 17 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 19 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 23 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een halve centimeter gestegen en ligt op 213,155 meter onder de zeespiegel.

Vandaag verschijnt het nieuwe nummer van ons Israel Heute TV magazine. U kunt het hier op de website zien. Ik wens u een prettig weekeinde en een gezegende Shabbat. Het ga u goed.

Shabbat shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.