Groeten uit Israël: Eilat verrast door enorme hagelbui

Wednesday, March 01, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Vanmorgen vroeg spraken we allemaal alleen over het weer, vooral in Eilat aan de Rode Zee, de stad van de eeuwige zon, waar het normaal misschien vier dagen per jaar een beetje regent. Eergisteren was het er nog zomer, met temperaturen van 31 graden, strandweer. Vanmorgen vroeg werd de stad gewekt door de herrie van een ongelooflijke hagelbui De hagelstenen waren enorm, de stad werd wit. Zoiets gebeurt normaal nooit in Eilat. De luchthaven moest vanwege de overstromingen worden gesloten. Tegen tien uur plaatselijke tijd zou hij weer opengaan. 130 scholieren die op een schoolreisje waren, moesten van hun kampeerterrein in veiligheid gebracht worden, omdat de toegangswegen overstroomd waren. Veel inwoners van Eilat publiceerden op de sociale netwerken foto’s van de hagel. Hier een klein overzicht:

En op deze video is het enthousiasme bijzonder groot. De fotograaf dankt in een gebed voor het mooie uitzicht op de hagelstenen.

Een overstroomde straat in Eilat:

Of die hele watermassa die vandaag op Eilat is gevallen, ook nuttig gebruikt kan worden, is helaas de vraag. Omdat men in Eilat geen regen is gewend, hebben ze daar ook geen wateropvangbuffers. Dus zal al dat water wel weer naar de zee stromen. Maar een belevenis was het in elk geval wel.

Ook bij ons in Jeruzalem regent het al vanaf de vroege ochtend. Goed dat ik eraan heb gedacht mijn paraplu mee te nemen. Koud is het nog niet. Gisteravond was het Modi’in nog 20 graden.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Regenbuien met zo nu en dan onweer. Duidelijke temperatuurdaling. Overstromingsgevaar in de wadi’s in het zuiden en oosten. Tegen de middag zou de regen wat minder worden. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 18 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 20 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 23 graden, aan de Dode Zee 26 graden, Eilat aan de Rode Zee 25 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een halve centimeter gestegen en ligt op 213,165 meter onder de zeespiegel.

Ik vind het altijd mooi als we hier bij ons over het weer kunnen praten. Het is een teken dat alles enigszins in orde lijkt te zijn. Dat is natuurlijk allemaal betrekkelijk.

In Ofra is het ruimen van de negen woningen voorbij. Helemaal zonder gewonden ging het helaas niet. Enkele politieagenten en jongelui waren door vechtpartijen lichtgewond geraakt. Nu staan de woningen leeg. Later zullen ze worden afgebroken. Dan zullen de percelen waarschijnlijk braak liggen, want ze liggen bijna midden in Ofra. Aan de andere kant staan net zulke huizen als die die nu worden geruimd.

De woningen in Ofra, gisteren tijdens het ontruimen.

Ik weet nog niet zo zeker of een Arabier daar zou willen wonen. Voor de gezinnen die jarenlang in die huizen hebben gewoond, is het zeker niet gemakkelijk. Veel kinderen zijn daar geboren en getogen. Het moet voor hun een raar gevoel zijn geweest hun huizen te moeten verlaten. Natuurlijk begrijp ik het probleem. Je kunt geen woningen bouwen op grond die niet je eigendom is. Ook was er nooit een bouwvergunning voor deze woningen verstrekt. Een jaar na het begin van de bouw, in 2007, beval het burgerlijk bestuur in Judea en Samaria een bouwstop, omdat het om particuliere grond ging. Deze verordeningen werden genegeerd, men bouwde verder. Daarom is het eigenlijk niet zo verbazend dat deze woningen nu worden geruimd. Zelf zou ik het risico niet nemen om te verhuizen naar een woning die zonder vergunning is gebouwd.

Gisteren is mijn dochter teruggekomen van haar tweedaagse schoolreisje. Het was een reisje voor de hele jaargroep, ze zijn met niet minder dan elf twaalfde klassen naar de Golanhoogvlakte geweest. Gisteren sloten ze de reis af met een bezoek aan de Hermonberg, waar je nog steeds de sneeuw kunt bewonderen, ook al zijn de onderste lagen al flink modderig. Maar ze hadden geluk met het weer, vandaag zou hun reis letterlijk in het water zijn gevallen. Mijn dochter zei dat dit het laatste schoolreisje van haar leven zou zijn, ze vond dat een vreemd gevoel. Ja, zo gaat dat wanneer ze volwassen worden. Over vier maanden begint ze aan haar militaire dienst.

En nu wens ik u een prachtige en rustige woensdag. Straks komt er op de website een samenvatting van het nieuws van de afgelopen week. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.