Dans, gebed en protesten bij de Westelijke Muur

maandag 27 februari 2017 |  Redactie Israel Today
Deze maandag is de eerste dag van de Hebreeuwse maand Adar. Duizenden zijn bij de Westelijke Muur bijeen gekomen om Rosh Chedesh, het begin van een nieuwe maand, te vieren met gebeden en dansen. Maar in de ochtend was de situatie gespannen door de aanwezigheid van de Women of the Wall (Vrouwen van de Muur), die op het gedeelte voor het plein van de Westelijke Muur de nieuwe maand begroetten met kippa's op hun hoofd en bedekt met de traditionele talliet (gebedsmantel) – zoals gebruikelijk bij mannen.

Om te protesteren tegen deze gebeden door vrouwen, die in strijd zijn met het traditionele Joodse geloof, waren op het plein voor de Westelijke Muur enkele honderden jongeren uit de nationaal-religieuze richting bijeen gekomen, om de nieuwe maand luidruchtig te ontvangen met hun gebeden en dansen.

Het gebed van de vrouwen met een kippa en een talliet heeft veel orthodoxe Joden zeer geïrriteerd. Bij het verlaten van de Westelijke Muur werden de vrouwen beledigd met kreten zoals 'Ga maar naar de Tempelberg' of 'Dit is niet jullie muur'. Er waren gelukkig geen gewelddadige incidenten. De politie had de situatie onder controle, omdat zij voor de Women of the Wall vrouwen een speciale plaats voor gebed had voorbereid.

De strijd tussen de 'Women of the Wall' en religieuze groeperingen bestaat al jaren. Om daaraan een ​​einde te maken besloot de regering ongeveer een jaar geleden de Women of the Wall een speciale plaats bij de muur beschikbaar te stellen. Maar als gevolg van protesten van de verschillende religieuze groepen het is niet zover gekomen. De voorzitster van de Women of the Wall, Lesley Sachs, klaagde over de ophitsing door religieuze media. Dit zou tot ongekend fysiek en verbaal geweld leiden. 'Het wordt tijd dat iemand een einde maakt aan deze waanzin,' zei ze.

Van de zijde van de religieuze groeperingen werd onder andere verklaard, dat vandaag duizenden jongeren naar de Klaagmuur waren gekomen om te verklaren dat de muur niet kan worden opgedeeld. 'Iedereen kan hierheen komen en bidden volgens de traditie van het Joodse volk, zonder dat men de muur moet delen voor de een of andere groep,' zei Yehuda Wald van het Liba-centrum.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.