Groeten uit Israël:Scholen staken tegen ammoniaktank

zondag 26 februari 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Een bijna zomers weekeinde ligt achter ons. Overdag was het bij ons met 22 graden aangenaam warm. In de woning was het ineens koeler dan buiten. Zodoende hebben we het grootste deel van de shabbat in de tuin doorgebracht en hebben we genoten van de warme zonnestralen en het uitzicht op de natuur.

Ook de komende dagen zal het warm blijven, in Eilat wordt vandaag zelfs voor het eerst 30 graden bereikt. Woensdag is de kleine zomer dan voorlopig even voorbij.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder. Voor het jaargetijde bovengemiddeld hoge temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 21 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 21 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 24 graden, aan de Dode Zee 26 graden, Eilat aan de Rode Zee 30 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog anderhalve centimeter gestegen en staat op 213,18 meter onder de zeespiegel.

Terwijl ik nog in de tuin zat, bereikte mij het nieuws van de aanslag in Heidelberg, waarbij drie mensen door een automobilist waren aangereden en één man om het leven kwam. Mij herinnert zoiets meteen aan de talloze auto-aanvallen die we hier in Israël helaas maar al te vaak hebben gehad. Toen ik dan hoorde dat de politie de chauffeur had neergeschoten, moest ik toch wat glimlachen. ‘Nu zouden de Verenigde Naties, en hun Mensenrechtenraad, zich toch eigenlijk moeten melden en tegen de schoten van de politie op de openbare weg moeten protesteren,’ was mijn eerste gedachte. Want dat zou precies zijn wat er gebeurt als die aanslag hier in Israël had plaatsgevonden.

De Verenigde Naties hebben ook het vonnis over de militair Elor Azaria scherp bekritiseerd. Ik kan me niet herinneren dat de Verenigde Naties zich ooit met gerechtelijke vonnissen van een land hebben bemoeid. De aanslag in Syrië, waarbij in het weekeinde meer dan 40 mensen werden gedood, interesseert de Verenigde Naties blijkbaar niet. Idiote wereld.

In Haifa kunnen de schoolkinderen vandaag uitslapen, want de lessen beginnen pas om 12 uur. Want in Haifa en de omringende dorpen wordt vandaag gestaakt. De reden daarvoor is de enorme ammoniaktank die in de haven aan de Golf van Haifa staat, niet ver van de woonwijken van de burgers. Een paar dagen geleden heeft een rechtbank besloten dat de tank leeggemaakt moet worden, omdat hij gezien de nabijheid van woonhuizen een gevaar voor de bewoners vormt. Omdat onlangs ook Hezbollah dreigde om bij de eerstvolgende botsing met Israël de ammoniaktank met raketten te beschieten, is het gevaar nu nog groter. De tank bevat 12.000 ton ammoniak, een tikkende tijdbom. Vandaag gaat de rechtbank in beraad over een bezwaarschrift van de eigenaar van de tank, de firma Haifa Chemicals. Eigenlijk had de ammoniaktank afgelopen dinsdag al leeg moeten zijn, maar de rechtbank had het bedrijf toestemming gegeven om de tank te blijven gebruiken tot de rechtbank zijn vonnis heeft geveld. Het hele industrieterrein van Haifa is een probleem. Er zijn zelfs onderzoeken gedaan waaruit bleek dat het aantal mensen met kanker in Haifa veel hoger zou zijn dan elders. Het sluiten van de ammoniaktank is een eerste stap ter verbetering van de situatie.

Nu we het toch over het milieu hebben: Sinds begin dit jaar moet voor de plastic zakken in de supermarkten worden betaald. 10 Agorot, dat is 0,10 shekel, ongeveer 2,5 eurocent. Dat is niet veel, maar het lijkt wel genoeg te zijn om de Israëli's van het gebruik van de milieu-onvriendelijke plastic zakken af te brengen. Ik was verrast over het ‘succes’ van de nieuwe wet. Het gebruik van plastic zakken is sinds de invoering van de nieuwe wet met 75% afgenomen! Wij Israëli's betalen niet graag voor iets dat vroeger gratis was, ook al is 0,10 shekel echt niet veel. Nu kun je in de supermarkten zien hoe klanten met veel herbruikbare linnen tassen door de winkel lopen. Opmerkelijk. Ook de kofferbak van mijn auto zit vol met linnen tassen. Het domme is alleen dat ik pas als ik al in de supermarkt ben, aan die tassen in de kofferbak denk. Zelfs in de radioreclame, voor het nieuws, worden er al korte tips gegeven als advies om de tassen gewoon al voordat je naar de winkel gaat, op de passagiersstoel te leggen, zodat je ze niet vergeet.

Zo werd ik ook op de nieuwe ‘Wet op de plastic zakken’ voorbereid:

En nu wens ik u een prachtige zondag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.