Groeten uit Israël: Nieuwe rechters voor Hooggerechtshof

donderdag 23 februari 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Vandaag was het verkeer op snelweg 1 naar Jeruzalem weer normaal, nadat veel automobilisten gisteren door hun navigatiesoftware op een dwaalspoor waren gebracht, zoals ik u gisteren al heb verteld. Het navigatieprogramma Waze werkt weer probleemloos. De pech van gisteren had voor veel automobilisten zodanig desastreuze gevolgen dat vandaag alle kranten erover schrijven. Urenlang zaten de automobilisten die op hun navigatieprogramma vertrouwden, in de file op route 443. Enkele ‘gelukkige’ weggebruikers, zoals ik, reden op de bijna lege snelweg 1.
Vandaag waren er weer de gebruikelijke kleine opstoppinkjes, voor de tunnel stond een korte file, alles net als altijd. Ik was met ongeveer 30 minuten in Jeruzalem. De wereld was weer in orde.

Wat het weer betreft, dat wordt langzamerhand iets warmer. Elke dag zullen de temperaturen iets stijgen, en in het weekeinde zal het dan aangenaam warm worden. Het waterpeil in het Meer van Galilea is helaas slechts een centimeter gestegen, wat niet zoveel voorstelt, want binnenkort is het met de regen voorbij.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt. Nog een lichte temperatuurstijging. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 15 graden, Tel Aviv 17 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 18 graden, aan de Dode Zee 21 graden, Eilat aan de Rode Zee 23 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter gestegen en ligt op 213,20 meter onder de zeespiegel.

Het Hooggerechtshof is vandaag het onderwerp van de dag. Gisteren werden vier nieuwe rechters gekozen, waaronder een religieuze vrouwelijke rechter die in een nederzetting woont, een Arabische rechter die destijds de vroegere president Moshe Katzav naar de gevangenis had gestuurd, en een rechter van Sefardische komaf, dat is uit Zuid-Europa.
Waarom moet ik dat vertellen? Dat is omdat helaas ook in 2017 nog steeds Mitsra'iem, Joden waarvan de voorouders uit Arabische landen komen, worden benadeeld, en zo niet, dan wordt toch de afstamming genoemd. Dit onderscheid tussen Mitsra'iem (oriëntaalse Joden) en Ashkenaziem (Joden uit Midden- en Oost-Europa) bestaat helaas nog steeds. Zo was er ook bij het kiezen van de rechters een discussie over de vraag of de rechter van Sefardische afkomst de kans heeft gekozen te worden. Nu werd hij voor het Hooggerechtshof gekozen. De beide religieuze rechters waren de keus van de minister van Justitie, Ayelet Shaked, van de partij 'Het Joodse Huis'. Daarbij komt de Arabische rechter, die als zeer conservatief geldt.

Ik vraag me wel eens af of mensen in het buitenland zich er eigenlijk wel van bewust zijn dat we hier bij ons Arabische rechters en politieagenten hebben. Want we worden immers vaak uitgescholden voor een apartheidsstaat, die zijn Arabische medeburgers slecht zou behandelen en benadelen. Ayelet Shaked en haar partij zijn met de verkiezing van de vier nieuwe rechters zeer tevreden. Nu zou het Hooggerechtshof evenwichtiger en conservatiever zijn.

Of het Hof zich voortaan minder met de beslissingen van de regering zal bemoeien? Vaak werd het Hooggerechtshof verweten dat het zich met de politieke beslissingen van de regering bemoeide, en vaak heeft het net aangenomen wetsontwerpen afgewezen. Aan de andere kant is het goed dat de regering niet alles kan doen wat ze wil. Er moet een controle zijn. Of het weer tot strijd tussen de regering en het Hooggerechtshof gaat komen?

Titelpagina’s van de kranten, met de vier nieuwe rechters

Als het weer verder zo goed blijft, is de kans groot dat ik weer eens een wandelingetje door de stad ga maken. Ik vraag echter om begrip dat mijn wandelingen voortaan niet meer per se op donderdag zullen plaatsvinden. Dat komt doordat ik nu ook betrokken ben bij de vormgeving van ons tijdschrift. Op het YouTube-kanaal van onze wandelingen kunt u altijd wat door de straten van Jeruzalem lopen. U kunt daar inmiddels meer dan 30 wandelingen vinden. Laat u zich dus verrassen, er zullen telkens weer nieuwe video’s bijkomen.

Ik wil op deze plaats een aantal lezers en vrienden van Israel Today hartelijk danken voor de aardige e-mails die zij me hebben gestuurd. Het contact met onze lezers (auf deutsch, bitte) is voor ons heel belangrijk.

Ik wens u een aangename en vreedzame donderdag. Het ga u goed. Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.