Groeten uit Israël: Commentaren op vonnis Elor Azaria

woensdag 22 februari 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Het is maar goed dat ik niet alles geloof wat mijn navigatie mij zegt, anders was ik vandaag veel later op mijn werk verschenen. Net als elke ochtend wanneer ik mijn rit naar Jeruzalem begin, schakelde ik vanochtend vroeg mijn navigatieprogramma in dat in mijn auto is geïnstalleerd. Dat is het Israëlische Waze, dat hier bij ons ook bijna iedereen op zijn smartphone heeft staan. Verschillende malen heeft dat programma mij behoed voor verkeersopstoppingen en onnodig lange reistijden. Maar vandaag niet. Ik vertrouwde het meteen al niet toen het programma me meedeelde dat ik 45 tot 58 minuten nodig zou hebben voor mijn rit naar Jeruzalem, en dat ik via route 443 zou moeten rijden. Dat leek me vreemd. Ik negeerde het routeadvies en reed door in de richting van route 1. Normaal heb ik voor mijn rit zo vroeg in de ochtend – het was 6.15 uur – naar Jeruzalem hooguit 25 minuten nodig.

Toen leek het of het navigatieprogramma gek was geworden. Het begon de meest vreemde routes te suggereren, met reistijden van meer dan een uur. Dat was verwarrend. Toen ik voor een verkeerslicht stond, keek ik wat beter naar de kaart en zag ik dat het traject naar de tunnel, dat het programma waarschijnlijk nog niet kent, voor het verkeer afgesloten schijnt te zijn vanwege werkzaamheden. Waze stelde voor om een omweg via Beit Shemesh te maken, gewoon even 20 km omrijden. Vreemd genoeg was de weg ongewoon leeg, zodat ik vlot kon doorrijden. Ik negeerde de instructies van de navigator, want ook op de radio werd niets gezegd over een wegversperring of files op route 1, Toen zag ik dat die waarschuwingen 12 uur oud waren. Zolang niemand de waarschuwingen uitzet, blijven ze staan.

Waze is een prima programma, maar het is afhankelijk van de gebruikers. Aangezien ik ’s ochtends heel vroeg wegrijd, had nog niemand de oude waarschuwingen verwijderd. Uiteindelijk kwam ik vroeger in Jeruzalem aan dan anders, omdat veel automobilisten de onjuiste waarschuwingen van Waze geloofden. Daardoor stond er een lange file voor de toegangsweg naar Jeruzalem vanaf route 443, want Waze had het verkeer naar Jeruzalem daarheen geleid. Het is maar goed dat ik mijn gezond verstand nog altijd meer vertrouw dan een computer. Zodoende was ik kort na zeven uur al op kantoor en kon ik aan mijn nieuwe werkdag beginnen.

Het weer is nog steeds zonnig. Tegen de middag zouden er wat wolken komen en in het zuiden kan het wat gaan regenen. Maar verder heeft men ons voor de komende dagen een gestage temperatuurstijging beloofd. Het weekeinde zou bovengemiddeld warm worden. Eindelijk.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt. In de loop van de dag vooral in het zuiden hier en daar een regenbui met mogelijk enig onweer. De volgende maximum-temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 14 graden, Tel Aviv 17 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 20 graden, aan de Dode Zee 21 graden, Eilat aan de Rode Zee 20 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea ligt nog steeds op 213,21 meter onder de zeespiegel.

De titelpagina’s van de kranten van vandaag houden zich met maar één onderwerp bezig, het vonnis over de militair Elor Azaria.
Bij Yisrael Hayon luidt de kop: 'Geef hem genade!' Dat zou de eis zijn van veel politici.
Ma'ariv neemt het onderwerp wat zakelijker op en maakt in een koptekst het vonnis bekend. Bovenaan wordt dan het resultaat van een enquête gemeld, volgens welke 56% van de bevolking van mening is dat de strafmaat te hoog is uitgevallen. En 69% is voor gratie.
De krant Yediot Achronot publiceert op de voorpagina een persoonlijk commentaar van een journalist. 'Helden op jouw kosten,' luidt de kop. Daarmee wordt gesuggereerd dat veel politici en andere bekende figuren de zaak-Azaria voor hun eigen doel gebruikt zouden hebben. Het zou beter geweest zijn als men de militair met rust had gelaten. Hij had zijn fout kunnen toegeven, kunnen verklaren dat hij gestrest was en de situatie verkeerd had ingeschat, hij had kunnen zeggen dat het hem speet. Hij zou ook in dat geval wel een vergelijkbare straf hebben gekregen, maar dan zonder dat hele circus eromheen.
Het onderwerp Elor Azaria zal ons de komende dagen wel blijven bezighouden.

Onze werkzaamheden voor het aprilnummer van het Israel Today Magazine draaien inmiddels weer op volle toeren. Nu wens ik u een aangename en succesvolle woensdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.