Reacties op het vonnis over sergeant Elor Azaria

dinsdag 21 februari 2017 |  Dov Eilon
Niet vijf jaar en niet drie jaar, zoals de openbaar aanklager had gevraagd, maar 18 maanden gevangenis, en degradatie tot de rang van soldaat, dat is de straf die de militaire rechtbank vandaag oplegde aan sergeant Elor Azaria. De rechtbank had hem eerder schuldig bevonden aan doodslag, een strafbaar feit waarvoor de maximumstraf 20 jaar is.

(Archieffoto: Miriam Alster/Flash90)

Het was dus niet verwonderlijk dat de militair opgelucht leek na de uitspraak. Zijn moeder noemde hem een ​​held, zijn vader zweeg liever. Na afloop zongen familieleden en andere aanwezigen het Israëlische volkslied, Hatikva, in de rechtszaal.

De gevangenisstraf van Elor Azaria begint op 5 maart. Tot die tijd hebben zijn advocaten de tijd om in beroep te gaan tegen het vonnis. Dan zal het Hooggerechtshof in Jeruzalem zijn standpunt moeten bepalen.

Zoals verwacht waren er verschillende reacties op het vonnis. Terwijl op het gezicht van de militair opluchting te zien was over de relatief lichte straf, blijven anderen vrijspraak eisen. Zijn zuster bekritiseerde op haar Facebookpagina het vonnis van de militaire rechtbank, omdat de tijd die haar broer op de militaire basis werd vastgehouden, niet wordt meegeteld. 'Ik schaam me voor mijn land,' schreef ze.

Ook het Knessetlid Oren Chazan (Likoed) sprak zich uit tegen het vonnis en beloofde een wetsontwerp voor te bereiden, dat moet leiden tot het vrijlaten van Elor Azaria. Hij noemde het belangrijk om een ​​soldaat terzijde te staan. Voor hem was Elor onschuldig, en zou het leven van elke terrorist moeten eindigen. Het ging hier niet over iemand die kwam om een ​​onschuldig mens te vermoorden. De soldaat had een terrorist geneutraliseerd, die kort daarvoor geen bloemen had uitgedeeld, maar Israëlische soldaten had aangevallen met een mes en had verwond met het doel hen te doden.

Minister van Defensie Avigdor Lieberman gaf ook commentaar op het vonnis. Hij sprak de hoop uit dat nu alle partijen de zaak laten rusten. Ook als je het niet eens bent met de rechtbank of het vonnis, moet de rechtbank worden gerespecteerd, de verdediging moet achter de soldaat en zijn familie staan. Het gaat enerzijds om een uitstekende soldaat, en anderzijds om een ​​terrorist die gekomen was om de Joden te vermoorden. Dit moet niet worden vergeten.

De familie van de gedode terrorist bekritiseerde het vonnis vanaf de andere kant. De straf is te licht uitgevallen, zei de vader van de terrorist. Alles was slechts een toneelstuk geweest. Als de aangeklaagde een ​​Palestijn was geweest, was hij als een hond 20 jaar in de gevangenis gegooid, zei een neef van de terrorist.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.