Groeten uit Israël: Vandaag vonnis over Elor Azaria

dinsdag 21 februari 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Ook vandaag is de hemel weer stralend blauw. Maar ’s avonds na zonsondergang is het nog steeds echt koud. Gisteren hebben we onze airco ongeveer een uur lang aangehad om het iets warmer te krijgen. Ik beperk het gebruik van de airco eigenlijk liever voor de hete zomerdagen, maar als de temperatuur in de woning onder de 18 graden ligt, moet er wat verwarmd worden. Toen we nog in Jeruzalem woonden, hadden we zelfs een centrale verwarming. In Jeruzalem hebben veel woningen dat. In de rest van het land is dat zelden het geval. Maar in Jeruzalem is deze verwarming ook nódig; u hebt inmiddels begrepen wat voor temperaturen we hier hadden. Vanmiddag zou het 13 graden worden. ’s Nachts blijft het met temperaturen van 5 tot 7 graden koel. Hoe het ook zij, binnenkort is de winter voorbij. Ik weet zeker dat ik die aangename koele temperaturen dan zal missen.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt. Temperaturen vergelijkbaar met gisteren. ’s Middags mogelijk hier en daar een regenbui met onweer in het zuiden van het land. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 13 graden, Tel Aviv 17 graden, Haifa 15 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 19 graden, aan de Dode Zee 21 graden, Eilat aan de Rode Zee 22 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea ligt nog steeds op 213,21 meter onder de zeespiegel.

Het oordeel over de aan doodslag schuldig bevonden militair Elor Azaria wordt deze ochtend geveld door de militaire rechtbank. Hij heeft elf maanden geleden een reeds in bedwang zijnde en op de grond liggende terrorist doodgeschoten. Het proces heeft in het hele land voor veel ophef gezorgd. De meningen waren en zijn nog steeds verdeeld. Terwijl een groot deel van de bevolking en ook heel wat politici van mening zijn dat de militair vrijgesproken had moeten worden en door velen als held wordt gezien, eist het Openbaar Ministerie een vrijheidsstraf van 3 tot 5 jaar.

Het vandaag te vellen vonnis zal het onderwerp van de dag zijn. In de media wordt gediscussieerd over de te verwachten straf. Experts schatten in dat Elor een vrijheidsstraf krijgt in het laagste bereik van de eis van het OM. De verdediging zal ik elk geval in beroep gaan, zodat we nog minstens drie tot vier maanden op het definitieve vonnis moeten wachten. Dat betekent: nu afwachten. Voor het gebouw van de militaire rechtbank zullen honderden mensen bijeenkomen om de militair te steunen. De zanger Ariel Silber heeft zelfs een lied voor hem geschreven. Zodra het vonnis is uitgesproken, zullen we u daar uiteraard over informeren.

Elor Azaria en zijn familie in de rechtbank (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Ikzelf ben er niet zeker van wat een rechtvaardig vonnis voor Elor zou zijn. Als de terrorist, net als zijn medeplichtige, meteen door de eerste schoten van de militair om het leven was gekomen, dan zouden ze allemaal als helden worden vereerd. Niemand zou een traan hebben gelaten om de terrorist, die kwam om mensen te doden. Ik weet zeker dat de terroristen zich ervan bewust waren dat ze tijdens de aanslag om het leven zouden komen, dat ze een martelaarsdood zouden sterven, zoals ze altijd al hadden gewild.
Maar ongelukkigerwijs is één van de terroristen slechts zwaargewond geraakt. En toen heeft de militair Elor Azaria, die tot dan toe als een uitmuntend militair gold en daarvoor ook is gedecoreerd, een fout gemaakt. Hij zou niet hebben mogen schieten, de zaak was op dat moment al afgesloten, de gewonde terrorist lag bewegingsloos op de grond. Misschien zou de terrorist later toch aan zijn zware verwondingen zijn overleden, dan zou Elor zijn tot dan toe uitmuntende legerdienst kunnen voortzetten, volkomen anoniem. Maar het noodlot wilde anders.
Ik heb medelijden met zijn ouders, en ook met Elor. Ik weet niet wat er in zijn hoofd is omgegaan toen hij plotseling besloot te schieten. We zullen er nooit achter komen. Ik wens de familie veel sterkte, en ik dank de militairen dat zij ons beschermen.

Ik wens u een aangename en vreedzame dinsdag. Het ga u goed. Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.