Groeten uit Israël: Het voorjaar komt, het zuiden bloeit

zondag 19 februari 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Wat een prachtig weekeinde hebben we gekregen na die verregende week! Nadat we hier al aan de grauwe, bedekte hemel en voortdurende regen gewend zijn geraakt, was er in het weekeinde meer dan genoeg zon. Er was niet één wolk aan de hemel te bekennen, en de zon slaagde erin de temperatuur een beetje te doen stijgen. ’s Avonds en ’s nachts is het nog best koud, maar overdag is het heel aangenaam. Dit mooie weer zou ook de komende dagen zo blijven.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder, met een lichte temperatuurstijging. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 13 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 19 graden, aan de Dode Zee 22 graden, Eilat aan de Rode Zee 22 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een centimeter gestegen en ligt op 213,22 meter onder de zeespiegel.

Duizenden Israëli's hebben het prachtige weer gisteren gebruikt voor tochtjes in de natuur. De natuurparken zaten vol. In het zuiden bloeien de anemonen, in het Hebreeuws kalaniot genoemd. Ik heb u al eens over die bloem verteld. Zo trok het veel dagjesmensen naar het noordelijk deel van de Negev, in het zuiden van het land. Het Rode zuiden, in het Hebreeuws דרום אדום Darom Adom, zo wordt het rood bloeiende zuiden in januari en februari genoemd.

Darom Adom is ook de naam van een festival, dat in deze tijd in dat gebied wordt gehouden. In de weekeinden worden daar een groot aantal attracties geboden. Behalve wandelen in de rood-bloeiende velden, kan men met een mountainbike door de natuur fietsen, lokale boeren bieden hun producten aan, kunstenaars hun werkstukken, er zijn talloze activiteiten voor de kinderen, er worden concerten gegeven, en ook de maag van de bezoekers wordt verwend. Een enorme happening dus. De Facebook-pagina van Darom Adom is weliswaar in het Hebreeuws, maar u kunt toch een indruk krijgen van de vele mogelijkheden die daar worden geboden. Mijn zoon was er gisteren met vrienden en kwam enthousiast thuis.

Het bloeiende zuiden

Omdat onze dochter zich moest voorbereiden op haar eindexamen Engels, was zij thuisgebleven. Maar alleen tot aan de avond, toen zijn mijn dochter en ik naar Tel Aviv gereden, naar de musical Les Misérables (De Ellendigen) in het Habima-theater. Daar wilde ze al maanden graag naar toe. Het was een prachtige enscenering. De musical werd in het Hebreeuws gezongen, en bovendien werd boven het toneel naast de Hebreeuwse tekst ook de Russische vertaling geprojecteerd. Drie uur lang hebben we genoten van de mooie melodieën, de toneelspelers zongen prachtig. Veel mooie gedeeltes hebben me echt geraakt. Natuurlijk waren er ter ontspanning ook enkele humoristische scènes. De uitvoerenden waren voor een deel zeer bekende zangers en toneelspelers. Het was een geweldige avond, ook al kwamen we pas na middernacht thuis. Ik hoop dat mijn dochter haar eindexamen haalt.

De trailer van de musical in het Habima-theater.

Met dit positieve bericht over het weekeinde wil ik mijn verhaal afsluiten. Ik hoop dat we een goede week krijgen, het werk wacht weer. Ik wens u een aangename en vreedzame zondag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.