Overleeft Netanyahu beschuldigingen van corruptie?

zondag 19 februari 2017 |  Redactie Israel Today
Premier Benjamin Netanyahu wordt geconfronteerd met een drietal ernstige beschuldigingen van corruptie. Zelfs wanneer de beschuldigingen niet ernstig zijn (zoals enkele ervan), en zelfs indien hij uiteindelijk niet schuldig wordt verklaard, (wat bij enkele ervan waarschijnlijk is), kan de ernst van het huidige schandaal toch een einde maken aan zijn politieke carrière.

Dat is het tenminste waarover de Israëlische media speculeren. En sommigen geloven dat het Netanyahu eerder ten val komt dan velen zich realiseren. Commentator Amotz Asa-El schreef er in The Jerusalem Post over, en deze krant meldde ook, dat Netanyahu voor tenminste drie maanden het ministerschap van Communicatie overdraagt aan de minister van Regionale Samenwerking, Tzachi Hanegbi.

'De drie onderzoeken hebben allemaal te maken met mogelijke aspecten van omkoping, maar hebben toch niets met elkaar te maken, niet alleen in hun omstandigheden, maar ook inhoudelijk. De ene gaat over persoonlijk gedrag (het jarenlang ontvangen van giften van vrienden), de andere over leuren met invloed (het gesprek met Yediot Achronot-redacteur Arnon Mozes), en de derde over het bestuur (de aankoop van Duitse onderzeeboten).

Voorts analyseert het artikel het 'Game of Thrones'-achtige scenario, dat op Netanyahu's aftreden zou volgen, waarbij partijleiders en zwaargewichten binnen Likoed allen strijden om de macht. Het waarschijnlijkste resultaat op de korte termijn is dat een van Netanyahu's krachtigste ondergeschikten in Likoed premier wordt – tenminste tijdelijk.

Maar de onontkoombare realiteit is, dat Benjamin Netanyahu momenteel de enige politicus in Israël is, die volgens de meesten met succes een regeringscoalitie bijeen kan houden in de verdeelde woestenij die de Israëlische politiek is.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.