Israël en de regering Trump

vrijdag 17 februari 2017 |  Ryan Jones
Donald Trump nam zijn intrek in het Witte Huis en dat lijkt positief voor Israël. Maar regeren doet ook de vastgoedmagnaat niet in zijn eentje. Wie zijn de mensen waarmee Trump gaat samenwerken en hoe staan ze tegenover Israël?

Mike Pence, vicepresident
Mike Pence is een vriend van Israël. Door zijn geloofsovertuiging is de positieve instelling van Pence tegenover Israël meer dan alleen strategische belangstelling. Pence sprak met de Joodse organisatie AIPAC en zei: ‘Ik wil luid en duidelijk zeggen dat ik door mijn geloof bijzonder verbonden ben met Israël.’

Rex Tillerson, minister Buitenlandse Zaken
De verrassende aanstelling van Rex Tillerson als minister van Buitenlandse Zaken kan voor Israël nog een uitdaging worden. Deze directeur van oliemaatschappij Exxon Mobil heeft sterke banden met Rusland en de Arabische Golfstaten. Hoewel Tillerson zich nooit negatief over Israël heeft uitgelaten, zouden zijn contacten met Arabische partners zijn houding tegenover Israël wel eens beïnvloed kunnen hebben.

James Mattis, minister van Defensie
James ‘Mad Dog’ Mattis houdt niet van spelletjes. Hij zal weinig geduld kunnen opbrengen voor de politieke intriges van de Palestijnse Autoriteit. Mattis heeft zich wel kritisch uitgelaten over de bouw van Joodse nederzettingen, maar ook over de deal met Iran. Hij is voor een hardere aanpak van IS en hij noemt de terreurgroep ‘niets anders dan een excuus voor Iran om verwoesting te kunnen aanrichten.’
Mattis gaf drie jaar leiding in het commandocentrum van de Amerikaanse strijdkrachten. Hij weet wie er aan de touwtjes trekt in het Midden-Oosten, wat een voordeel kan zijn voor Israël. Maar hij heeft geen emotionele band met het heilige land zoals Trump en Pence.

Steven Mnuchin, minister van Financiën
De bankier Mnuchin is Joods, maar dat betekent niet dat hij automatisch Israël zal steunen. Hij werkte zelfs af en toe samen met George Soros die verscheidene anti-Israëlische bewegingen in de VS ondersteunt. Mnuchin scheen het overigens ook niet erg te vinden toen Trump Soros een schurk noemde.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het februarinummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.