Groeten uit Israël: De koffie wordt een shekel duurder

vrijdag 17 februari 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Het weekeinde, we hebben het weer gehaald, de shabbat staat voor de deur. We hebben een erg winterse en koude week achter de rug. De afgelopen nacht was de tot nog toe koudste van deze winter. Op de Golanhoogvlakte werd vanochtend vroeg min 5 graden gemeten, in Sefad was het met min 1 graad niet erg veel warmer. Uit Jeruzalem werd 1 graad gemeld. Dan heb ik het hier thuis in Modi’in met 6 graden toch wel goed. De zon heeft zich tenminste weer laten zien, het weekeinde zou echt aangenaam worden.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt. Iets warmer, maar nog steeds koud. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 8 graden, Tel Aviv 13 graden, Haifa 12 graden, Tiberias aan het meer van Galilea 14 graden, aan de Dode Zee 16 graden, Eilat aan de Rode Zee 15 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een centimeter gestegen en ligt op 213,23 meter onder de zeespiegel.

De hele week stond in het teken van de ontmoeting tussen Donald Trump en Benjamin Netanyahu. De komende weken zal men zich zeker grondig bezighouden met de resultaten van de besprekingen. Nog steeds is het niemand echt duidelijk wat Trump bedoelde toen hij zei dat het hem niet uitmaakte of de ‘tweestatenoplossing’ of slechts één staat de vrede zou brengen, zolang beide partijen het eens waren. Gisteren trachtte de Amerikaanse ambassadrice de voorstanders van de tweestatenoplossing, die bezorgd waren over de vrede, te kalmeren door te verklaren dat de Verenigde Staten deze oplossing zouden blijven steunen. Nu is de verwarring compleet.

De krant Yisrael Hayom bericht vandaag dat Netanyahu de Amerikanen had beloofd na te denken over het bouwen van een nieuwe nederzetting voor de bewoners van Amona. Anderzijds werd vanuit Netanyahu’s delegatie in Washington verklaard dat men er zeker van is dat men het eens kan worden met het Witte Huis over het bouwen in Judea en Samaria. De komende week zal niet saai zijn.

En nu over naar een dramatisch bericht, dat het hele land in oproer heeft gebracht. Het gaat over een van de meest belangrijke die er zijn: Het geliefde kopje koffie. Drie jaar geleden moesten we hier bij ons voor een kopje koffie in een café minstens 12 tot 14 shekel betalen. Maar Cofix bracht de revolutie. Eén kop koffie voor 5 shekel! En dat was nog niet alles. Alle producten werden voor ₪ 5,- (€ 1,26) aangeboden. De oprichter van Cofix vertelde trots dat elk bedrag boven 5 shekel voor een kopje koffie niet gerechtvaardigd is, ook bij een prijs van 5 shekel zouden ze nog winst maken. De nieuwe keten heeft enorm veel succes, in het hele land wordt het ene na het andere filiaal geopend.

De opening van een filiaal van Cofix in Jeruzalem (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Momenteel heeft Cofix circa 130 filialen. Andere ketens hebben zich bij dit concept aangesloten, zoals bijvoorbeeld een keten genaamd Cofizz, de grootste concurrent van Cofix. De klanten profiteren daar natuurlijk van. Eindelijk kan men zich, zonder tweemaal te moeten nadenken, een kopje koffie met een stuk koek veroorloven, en een kleine pauze nemen in de stad. Vroeger was je daar minstens 30 shekel aan kwijt, nu heb je koffie en koek voor 10 shekel.

Waarom vertel ik u dit? Omdat met ingang van komende zondag niets meer zal zijn zoals het was. Cofix zal dan voor een kopje koffie en alle andere producten het ongehoorde bedrag van 6 shekel vragen. De sociale netwerken waren in opstand. 'Het is voorbij', 'Ik ga niet meer naar Cofix', 'De droom is voorbij,' luidden slechts enkele reacties. Maar onder ons gezegd, 6 shekel voor een kopje koffie of een koek, dus omgerekend € 1,52, is niet veel. Sinds drie jaar is men gewend geraakt aan 5 shekel, en nu moeten we met 6 shekel tevreden zijn. Het is gewoon veel gemakkelijker met een munt van 5 shekel te betalen, nu moeten we er nog altijd een shekel bij zoeken. Vanochtend vroeg werd de oprichter en eigenaar van Cofix zelfs op de ontbijt-tv geïnterviewd. Vanwege die ene shekel. Het zou mooi zijn als we hier bij ons alleen problemen van dit soort hadden.

En nu ga ik eerst maar even een kopje koffie zetten. Thuis is dat altijd nog het goedkoopst. Ik wens u een prettig weekeinde en een gezegende Shabbat. Het ga u goed.
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.