Trumps vrijmoedigheid inspireert rechts Israël

donderdag 16 februari 2017 |  Tsvi Sadan
Voor de rechtsen in Israël is de beweging die Donald Trump naar het Witte huis bracht, al een gezegende wind, die de zeilen van een bewegingloos schip op een kalme zee doet bollen.

Trumps gedurfde pro-Israël standpunt bracht de rechtse kiezers grote verwachtingen - bij sommigen te groot - dat tijdens zijn presidentschap de regering van Netanyahu eindelijk in staat zou zijn om zijn versie van de zionistische visie te realiseren. Dat houdt onder andere in, om in de grondwet vast te leggen dat Israël een Joodse Staat is, en tevens de annexatie van ten minste delen van de Westelijke Jordaanoever.

Niet minder belangrijk is dat Trumps vrijmoedigheid veel ministers en Knessetleden inspireert om standpunten te laten horen, die zij voorafgaand aan zijn verkiezing niet zouden durven uitspreken.

Een dag voordat Netanyahu naar de VS vloog voor de ontmoeting met president Trump, zei minister van Onderwijs, Naftali Bennett, de leider van de partij Het Joodse Huis, dat 'na tientallen jaren van ellende er nu een kans is op goede berichten, op een nieuwe koers, en dat we afstappen van het idee van nóg een Palestijnse staat, naast die in Gaza en Jordanië.'

Tijdens de 14e Jeruzalem Conferentie, georganiseerd door Besheva Media Group, toonde minister van Justitie, Ayelet Shaked, eenzelfde soort vrijmoedige geest: 'Ik zie de verkiezing van president Trump als een mijlpaal, in zekere zin slechts het topje van de ijsberg van een ontzagwekkende wereldwijde keten van gebeurtenissen.'
De Staat Israël, zei ze, 'heeft een zeldzame gelegenheid om zijn toekomst en grenzen vorm te geven (...) het is onze plicht om het te doen (...) we moeten ervoor zorgen dat de hele wereld onze legitieme aanwezigheid in Judea, Samaria en het Jordaandal erkent (...) we moeten stoppen met het voeden van de illusie dat Israël zich zal terugtrekken, [de bouw] zal bevriezen, zich los zal maken, gebieden zal overdragen aan onze vijanden.'
Shaked besloot haar toespraak met 'Om Sions wil zal ik niet zwijgen en om Jeruzalems wil zal ik niet rusten' (Jesaja 62:1).

Minister Gilad Erdan van Binnenlandse Veiligheid sprak ook op dezelfde conferentie, en zei: 'We hebben hier een nieuwe historische kans voor een nieuw tijdperk. We zeggen weer met trots dat het land Israël aan het Joodse volk behoort.' De Tempelberg, zo benadrukte hij, 'is de heiligste plaats voor het Joodse volk, en alleen voor het Joodse volk.'

En 'last but not least' zei president Rivlin, die zijn best doet om iedere minderheid te kalmeren, dat Israël door de jaren heen slim en geduldig haar soevereiniteit heeft uitgebreid over Oost-Jeruzalem en de Golanhoogten. Hij noemde niet eenmaal een Palestijnse staat. In plaats daarvan zei Rivlin, dat als Israël besluit om zijn soevereiniteit uit te breiden naar Judea en Samaria, het ook de Israëlische verblijfsstatus aan de Palestijnen moet toekennen. Rivlin benadrukte zijn overtuiging dat 'Zion helemaal van ons is,' wat betekent dat Israël en de Westbank onder Israëlische soevereiniteit moeten zijn.

De komende maanden zal blijken hoe vrijmoedig Israël is in het tot werkelijkheid maken van zulke duidelijke en ondubbelzinnige uitspraken.

In de komende nummers van het Israël Today Magazine meer over de ontwikkelingen in Israël na het aantreden van de Amerikaanse president Trump. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.