Groeten uit Israël: Komt er sneeuw in Jeruzalem?

donderdag 16 februari 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Het is koud. Vanmiddag zou hier in Jeruzalem een maximum­temperatuur van vier graden worden bereikt. Buiten regent het, de hemel is grauw. Tijdens de hele rit naar Jeruzalem heeft het heel hard geregend, zodat ik duidelijk langzamer heb gereden vanwege het slechte zicht. Vandaag is de tot nog toe koudste dag van de winter. Tegen de avond zou het heel koud worden, in het noorden kunnen temperaturen onder nul worden gehaald en is er bevriezingsgevaar. Ik ben er niet zeker van dat we hier in Jeruzalem wat sneeuw te zien zullen krijgen, maar de meteorologen spreken van de mogelijkheid van enkele buien van sneeuw of natte sneeuw in de hoger gelegen gebieden in het midden van het land. Ik laat me wel verrassen.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Hier en daar regen- en hagelbuien vanuit het noorden tot aan het noordelijk deel van de Negevwoestijn. Gevaar voor overstromingen. Sneeuwval in de bergen in het noorden en op de bergtoppen in het midden van het land, ’s nachts hier en daar kans op vorst. Koud.
De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 4 graden, Tel Aviv 12 graden, Haifa 9 graden, Tiberias aan het meer van Galilea 11 graden, aan de Dode Zee 17 graden, Eilat aan de Rode Zee 17 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is anderhalve centimeter gestegen en ligt op 213,24 meter onder de zeespiegel.

Op de Golanhoogvlakte en in de stad Safed is de dag begonnen met sneeuwval, de Hermonberg heeft vannacht 10 centimeter verse sneeuw gekregen. De berg is vandaag vanwege het stormachtige weer gesloten voor bezoekers. In het weekeinde zal het er vast heel druk worden. De volgende video is van vanmorgen vroeg.

Op mijn weg naar huis regende het de meeste tijd, maar toen ik Modi’in naderde, kwam de zon tevoorschijn en was er een prachtig natuurverschijnsel te zien, een bijzonder mooie regenboog. Veel automobilisten stopten langs de weg om foto’s te maken. Ik ook. Het internet staat vandaag vol met foto’s van gisteren.

’s Avonds begonnen de berichten uit Washington en de op handen zijnde ontmoeting van VS-president Donald Trump en onze premier Benjamin Netanyahu. Ik heb de live-uitzending gezien, ik was nieuwsgierig of de vriendschap tussen de beide staatslieden inderdaad zo innig is als wordt beweerd.

Opnames van televisiebeelden van CNN en Channel 1.

Daarna begonnen in de media de discussies over de vraag of de ontmoeting een succes voor Israël was of niet. In de kranten wordt Trumps antwoord op de vraag, welke oplossing hij prefereert – de zogenaamde twee-statenoplossing, waarvan de rechtse politici niets meer willen horen en waarvan Netanyahu voor zijn vertrek had gewaarschuwd die term zelfs niet te noemen – of een andere oplossing die slechts in één staat voorziet. 'Eén staat of twee staten, dat maken jullie uit,' was Trumps antwoord. En dat beviel velen hier in Israël goed.

Anderzijds zei Trump dat hij graag een pauze zou zien in de bouw van nederzettingen, waarop Netanyahu glimlachte. Wat kon hij anders zeggen. Hij zei bereid te zijn daarover te spreken, maar in Jeruzalem zal verder worden gebouwd, was zijn diplomatieke antwoord. De diepe vriendschap moet behouden blijven, want die had Donald Trump tijdens de persconferentie steeds weer genoemd. In Israël zou men hopen als tegenprestatie voor een bouwstop de Amerikaanse erkenning te krijgen dat de Golanhoogten een deel van Israël zijn. Maar de reeds aangekondigde 4000 nieuwe woningen in Judea en Samaria worden in elk geval gebouwd.

Nu spreekt men alleen over Netanyahu's bezoek aan Washington, maar als hij weer terug is in Israël, zullen we ook wel weer over alle andere affaires horen, en over de mogelijkheid dat er een aangifte tegen Netanyahu kan komen. Zo gaat dat hier bij ons.

Ik heb het gevoel dat onze donderdagse wandeling ditmaal letterlijk in het water zal vallen. Ik weet zeker dat u daar begrip voor hebt. Intussen bent u welkom om onze eerdere wandelingen nog eens op het speciaal daarvoor ingerichte YouTube-kanaal te bekijken. Misschien geef ik u nog een kijkje op het verregende Jeruzalem als het niet al te nat is.

Ik wens u een aangename donderdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.