Groeten uit Israël: Wees realistisch over gesprek met Trump

woensdag 15 februari 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Vies weer, anders kan ik het weer niet noemen dat we vandaag hier in Jeruzalem hebben. Het is koud, nat en mistig. Gistermiddag, toen ik te voet op weg was naar mijn auto, was het al duidelijk kouder geworden, het was net een graad of vier. Gisteren hadden we hier zelfs een hagelbui. Ook nu is het buiten aan het regenen. Dat is bij ons nu de normale situatie. Bijna jaloers keek ik op de Duitse tv naar het weerbericht. Het is daar bij jullie in Europa veel warmer dan hier bij ons in Jeruzalem. En het zou nog kouder worden. Voor de nacht van donderdag op vrijdag is voor Jeruzalem min één graad voorspeld.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Hier en daar een regenbui van het noorden tot aan het noordelijk deel van de Negevwoestijn. Verdere temperatuurdaling. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 7 graden, Tel Aviv 13 graden, Haifa 12 graden, Tiberias aan het meer van Galilea 14 graden, aan de Dode Zee 20 graden, Eilat aan de Rode Zee 19 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een halve centimeter gestegen en ligt op 213,255 meter onder de zeespiegel.
Dus als u nog een beetje winter wilt meemaken, kom dan snel naar Israël.

Vandaag is het dan eindelijk zover, de dag waarop we allemaal hebben gewacht. Het is 15 februari. Vandaag zal de Amerikaanse president Trump onze premier Benjamin Netanyahu ontmoeten. Eindelijk zal Netanyahu hartelijk worden ontvangen, eindelijk wordt hem niet meer verweten dat hij het vredesproces zou hinderen. Het zal een ontmoeting tussen goede vrienden worden..., misschien is er ook een sigaar en wat champagne. Daarna zullen ze elkaar ten afscheid omarmen, en dan kunnen wij hier bij ons eindelijk bouwen waar we willen. De Amerikaans ambassade zal dan meteen naar Jeruzalem worden verplaatst. Trump zal dan wellicht bij het leggen van de eerste steen van nieuwe stadswijken in Ariël, Ma’ale Adumim en Ofra als eregast aanwezig zijn, misschien mag hij zelfs de eerste spade in de grond steken. Het is allemaal geen enkel probleem meer, prachtig..., Stop! Maakt u zich geen zorgen, beste lezer, met mij gaat het goed. Ik heb me alleen veroorloofd een beetje te fantaseren. Want als je alleen uitgaat van de euforie die hier bij ons voor de ontmoeting tussen Trump en Netanyahu vooral onder de rechtse politici valt waar te nemen, dan zou je gemakkelijk de indruk krijgen dat voor ons Israëli's nu paradijselijke tijden zullen aanbreken.

Maar we moeten weer met beide voeten op de grond komen te staan en realistisch blijven. Dat heeft ook Donald Trump aan den lijve moeten ervaren, toen de rechtbank zijn beslissing inzake de inreisvergunningen voor moslims uit bepaalde landen ongeldig verklaarde. Ook de verhuizing van de Amerikaanse ambassade, een van de verkiezingsbeloftes van Trump, zal wel voorlopig de ijskast ingaan. Desondanks kan de Israëlische regering tevreden zijn.

Vanuit het Witte Huis werd gemeld dat men niet zal staan op de Tweestatenoplossing. Trump is geïnteresseerd in het oplossen van het conflict, ook wanneer de Tweestatenoplossing geen onderdeel van deze oplossing zou worden. Men zou geen eisen voorschrijven. Zijn hoofddoel is vrede tussen Israël en de Palestijnen, of die nou bereikt wordt door de Tweestatenoplossing of door andere overeenkomsten. We moeten dus geduldig zijn en de resultaten van de huidige ontmoeting tussen Trump en Netanyahu afwachten. Ik ben benieuwd.

En nu nog een interessante mededeling over aansprakelijkheid. Het Ministerie voor Binnenlandse Veiligheid heeft een wetsvoorstel voorbereid, dat regelt dat eigenaren van kamelen en van honden aansprakelijk gesteld kunnen worden voor de schade die hun dieren hebben veroorzaakt. U zit nu vast te glimlachen, maar het onderwerp is hoogst actueel. In de Negev zijn veel kamelen, ze zijn van de daar wonende Bedoeïenen.

Zijn het kamelen of dromedarissen? (Foto’s: Zoe Vayer, Rebacca Zeffert, Hadas Parush/Flash90)

Het gebeurt vaak dat een kameel wegloopt en op straat gaat lopen. Botsingen van auto’s met kamelen kunnen het gevolg zijn, dat is al vaak gebeurd. Tot nog toe kon niemand voor de schade aansprakelijk worden gesteld. De nieuwe wet bepaalt nu dat wanneer de eigenaar van het dier gevonden kan worden, hij voor de schade aansprakelijk wordt gesteld. Een heel logische wet. Men zou ook kunnen voorschrijven dat kamelen een chip krijgen, net als honden, zodat met meteen kan zien wie de eigenaar is.

En tot slot het allerbelangrijkste bericht. U weet vast wel wat deze foto betekent. Inderdaad, het maartnummer van het Israel Today Magazine is klaar en is gisteren al naar de drukker gestuurd. Dan eten we pizza. Ik wens u een aangename en rustige woensdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.