Hield Israël verplaatsing Amerikaanse ambassade tegen?

dinsdag 14 februari 2017 |  Redactie Israel Today
De Amerikaanse president Trump ondervindt veel tegenstand bij zijn belofte, de Amerikaanse ambassade weer naar Jeruzalem te verplaatsen. Niemand verwachtte dat Israël zelf één van de tegenstanders zou zijn, zoals de Amerikaanse senator Bob Corker suggereert.

In een interview met The Global Politico podcast zei senator Bob Corker, voorzitter van de Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken, dat Trump direct na zijn inauguratie bereid was om de ambassade te verplaatsen. Maar wegens de Israëlische dubbele gerichtheid stopte de president en deed een stap terug van zijn belofte.

De gemengde gevoelens van Israël in deze kwestie hebben veel te maken met de ontluikende banden van de Joodse Staat met de Arabische wereld in de nasleep van de Iraanse nucleaire overeenkomst.

Corker legde uit: 'Op dit moment is mijn vraag, hoe denkt Israël hierover? Ze hebben nog nooit een nauwere relatie met de Arabische wereld gehad. Ik bedoel, de Iran deal. Voor mij was dit niet het soort overeenkomst dat we hadden moeten aangaan.'

'Maar het enige pluspunt in de Iran deal is, dat het de Arabische gemeenschap dicht bij Israël heeft gebracht. En zo is er op dit moment een echte samenwerking. Ik denk, zelfs meer dan veel Arabische leiders willen dat hun burgers weten. Dus wanneer je een dergelijke situatie hebt, wil je dan die ongekende en echte alliantie werkelijk vernietigen?

Corker gelooft dat Trump en Israël nog steeds willen dat de Amerikaanse ambassade weer naar Jeruzalem wordt verplaatst. Maar Israël was niet bereid om Trump het ijzer te laten smeden toen het heet was, en nu wordt de zaak opnieuw uitgesteld, voor wie weet hoe lang.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.