Groeten uit Israël: Burgemeesters omkoopbaar?

maandag 13 februari 2017 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Gisteren had ik mijn paraplu op de redactie laten liggen. Overigens merkte ik dat pas toen ik al thuis was, het had dus niet meer geregend. Maar dat was een kwestie van geluk. Vannacht heeft een een poosje heel hard geregend. De regen zal in elk geval nog tot donderdag bij ons blijven, en het zou nog kouder worden. Enkele meteorologen hadden het zelfs al over de kans op een eerste sneeuwbui in Jeruzalem. Dat zou volgens hen donderdagavond kunnen gebeuren, maar dat is nu nog pure theorie. Momenteel is het hier in Jeruzalem heel zwaar bewolkt, het is grauw en echt koud.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Zo nu en dan een regenbui vanuit het noorden tot het noordelijke deel van de Negev-woestijn in het zuiden, hier en daar onweer. Gevaar voor overstroming in de woestijn van Judea en aan de kust. Koud.
De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 10 graden, Tel Aviv 16 graden, Haifa 13 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 16 graden, aan de Dode Zee 20 graden, Eilat aan de Rode Zee 21 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer twee en een halve centimeter gestegen en ligt op 213,275 meter onder de zeespiegel.

Zoals u ziet, heeft het Meer van Galilea de afgelopen 24 uur iets meer water gekregen dan anders, maar dat is nog maar het begin. Laten we dus hopen op veel regen. Aan de kust heeft het vanochtend vroeg zo hard gehageld dat straten in winterachtig wit waren veranderd. Voor de automobilisten was dat natuurlijk niet ongevaarlijk. Op de sociale netwerken werden talloze foto’s van deze ‘witte pracht’ gepubliceerd. Hier in Israël houdt men van sneeuw, en omdat ze zoiets aan de kust niet hebben, is men blijkbaar ook blij met de witte hagel.
Hoe mooi de regen ook mag zijn, voor mijn zoon betekent het dat hij ook vandaag, zoals al zo vaak in deze winter, van de tennistraining moet afzien. In feite zijn er sinds begin december meer trainingen uitgevallen dan er zijn doorgegaan. Helaas hebben we hier bij ons geen overdekte tennisbanen. En helaas moeten we wel elke maand betalen. De verloren trainingsuren mogen dan in het voorjaar in de weekeinden worden ingehaald. Maar ik wil helemaal niet klagen. Onze stad Modi’in biedt zoveel sportvoorzieningen voor vrij gebruik, waaronder ook drie tennisvelden, twee beachvolleybalterreinen, verschillende basketbalterreinen, fietspaden, een skatepark, een bikepark en nog meer. We zijn echt verwend. U ziet het, in ben erg enthousiast over deze jonge stad Modi’in.

Vanochtend vroeg bij Caesarea (boven) en op de kustweg (onder).

Vanaf vandaag zullen alle ogen wel op Amerika zijn gericht. Onze premier zal vandaag op weg gaan naar de Verenigde Staten, waar hij woensdag de Amerikaanse president Donald Trump zal ontmoeten. Een ontmoeting waarop wij hier al heel lang en met ongeduld hebben gewacht. De spanning is voelbaar. In de regering kon men zich niet inhouden en begon men al na de beëdiging van Trump als president met het uitgeven van bouwvergunningen voor duizenden woningen in Judea en Samaria. Enkele ministers eisten zelfs er nu al aan te beginnen om delen van Judea en Samaria, zoals de stad Ma'ale Adumim bij het Israëlische grondgebied te voegen. Uiteindelijk heeft men daar toch mee gewacht. De omstreden ‘Reguleringswet’ is weliswaar al door de Knesset aangenomen, zonder dat men reacties vanuit de VS te horen kreeg. Nu zal het interessant zijn wat Trump zijn gast Netanyahu bij zijn bezoek te vertellen heeft.

Gisteren waren er al twee woningbranden, waarbij twee mannen van meer dan tachtig jaar oud om het leven kwamen. Erg tragisch. In één geval was een van de brandweerlieden ter plaatse een kleinzoon van het slachtoffer. Juist ’s winters zijn er regelmatig woningbranden. Een veel voorkomende oorzaak van brand zijn de oude elektrische verwarmingssystemen Een kortsluiting of een kleine opmerkzaamheid is voldoende om een brand te veroorzaken. Te vaak gebeurt dat in woningen van oudere mensen.

Steeds weer hebben burgemeesters problemen met de wet. In de stad Kfar Saba werden vandaag medewerkers van het stadsbestuur gearresteerd. Er schijnt een nieuwe omkoopaffaire op ons af te komen.
De afgelopen week werd de burgemeester van de stad Safed al gearresteerd. Ook hij wordt ervan verdacht steekpenningen te hebben aangenomen.
Een andere burgemeester wordt verdacht van seksuele intimidatie.
De vroegere burgemeester van Ramat Gan zit een gevangenisstraf van drie jaar uit; hij is meer dan 80 jaar oud en werd veroordeeld wegens omkoperij.
Dan hadden we nog de burgemeester van Bat-Yam, die inmiddels alweer uit de gevangenis is ontslagen.
Ook de vrouwelijke burgemeester van Netanya zat onlangs in voorarrest.
Steeds weer gaat het over omkopen en corruptie. Het is interessant dat de burgemeesters er iedere keer weer in trappen. Is het zo moeilijk om je ambt eerlijk uit te voeren?

En nu wens ik u een aangename en rustige dinsdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.