Groeten uit Israël: Aanpappen met Iran?

zondag 12 februari 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Voordat ik vanmorgen vroeg van huis ging, heb ik eerst maar even mijn paraplu uit de kelder gehaald. Want vanmorgen werd ik niet zoals gewoonlijk door de wekker gewekt, maar door een bliksemschicht en de daaropvolgende donderslag. En toen begon het te gieten. Ook tijdens mijn rit naar Jeruzalem heeft de regen geen pauze ingelast. Toen ik uiteindelijk dank zij mijn paraplu relatief droog op mijn kantoor kwam, scheen buiten ineens de zon. De lucht was en is nog steeds stralend blauw. Wat oneerlijk.

Maar volgens de weerberichten zou het regenweer nog tot woensdag aanhouden. Ook zou het weer kouder worden. Vanmorgen vroeg was het langs de kustweg zodanig koud dat er zich ijs op het wegdek had gevormd.
In het weekeinde is het prachtig weer geweest. Bij ons in Modi’in waren de temperaturen bijna zomers, rond 21 graden.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Hier en daar een regenbui en onweer van het noorden tot aan het noordelijk deel van de Negevwoestijn. Overstromingsgevaar voor de wadi’s. De temperatuur daalt. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 11 graden, Tel Aviv 17 graden, Haifa 15 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 18 graden, aan de Dode Zee 20 graden, Eilat aan de Rode Zee 22 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is dit weekeinde nog een centimeter gestegen en ligt op 213,30 meter onder de zeespiegel.

Zaterdag hadden we Toe biShvat, het nieuwjaarsfeest van de bomen, zoals ik u vrijdag al schreef. Het prachtige weer heeft duizenden mensen de natuur in doen trekken. Bij ons thuis, recht tegenover, liggen de zogenaamde 'Zuidelijke heuvels', dat zij de heuvels waar ik vaak vanuit mijn tuin de koeien kan bewonderen. En precies daar werd gisteren de traditionele wandeling door de heuvels gehouden. Honderden gezinnen waren gekomen om de dag in de natuur te genieten. Deze heuvels zijn een uniek landschap zoals je dat hier in het midden van het land nauwelijks meer vindt. We moeten dit stuk natuur bewaren, want in de bureaulades van de stad Modi’in liggen al plannen om daar later een keer een nieuwe stadswijk te bouwen. Zover mag het niet komen. Kijkt u zelf maar bij de Video van de Dag hoe mooi het daar is. Ik ben zo blij dat daar mijn thuis is.

Tijdens mijn rit naar Jeruzalem hoorde ik een bericht over het bezoek van de Zweedse premier aan Iran. Ik begon me ongerust te maken wat er in zijn hoofd zou kunnen omgaan. Hoe is het mogelijk dat een dergelijke eer wordt bewezen aan een land dat juist onlangs weer gedreigd heeft met het vernietigen van Israël en de Verenigde Staten? Zweden is daarin natuurlijk niet de enige, ook de Duitse minister van destijds, van Economische en nu van Buitenlandse Zaken, Sigmar Gabriel, kon vorig jaar nauwelijks verwachten dat hij naar Iran zou reizen. Als het om geld gaat, schijnen alle middelen acceptabel te zijn. Ik maak me heel bezorgd over de ontwikkeling in Europa. Het ziet er niet goed uit. En Zweden? Daar schijnen ze ernstige problemen te hebben. Het heet dat bijna tien procent van de Zweedse bevolking uit moslimvluchtelingen bestaat. Om daarmee overweg te kunnen, zou Zweden besparingsmaatregelen hebben genomen en sociale uitkeringen hebben geschrapt. Door de samenwerking met Iran zou men de economische situatie willen verbeteren. Ik begrijp dat niet.

Deze week zal onze premier de Amerikaanse president Donald Trump ontmoeten. Ik ben heel benieuwd waar die twee over zullen praten. Gisteren las ik al dat Trump met de beloofde verhuizing van de ambassade naar Jeruzalem toch liever nog wacht. Dit bericht kwam nadat hij de Jordaanse koning Abdallah had ontmoet. Zou Trump ook na zijn ontmoeting met Netanyahu nog steeds onze beste vriend zijn?

En nu gaan we aan het werk. Het nieuwe nummer van het blad is bijna klaar, de laatste puntjes moeten nog nagelopen worden, zodat we op de redactie weer pizza kunnen eten. Ik wens u een aangename en rustige zondag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.