Netanyahu: Kalmeer over ontmoeting met Trump

zondag 12 februari 2017 |  Redactie Israel Today
Premier Netanyahu heeft opgeroepen, zich niet op te winden over zijn ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump, woensdag in Washington.

Vooral de rechtse Israëli's zien uit naar de ontmoeting, en hopen dat Netanyahu van de sympathie van Trump voor Israël zal profiteren om een einde te maken aan de charade van het land-voor-vrede proces. En als hij dat niet doet, kan Netanyahu thuis een politieke storm verwachten.

Minister van Onderwijs, Naftali Bennett, schreef op Facebook, dat wanneer Netanyahu en Trump na hun gesprek melden dat ze zich gaan inzetten voor een tweestatenoplossing, 'dit de komende jaren een grote directe invloed op ons zal hebben. Het zal een aardbeving zijn.'

Net als veel andere Israëli's ziet Bennett in Trump een kans voor Israël om zich te ontworstelen aan een destructief vredesproces, dat alleen tientallen jaren van escalerend conflict en bloedvergieten heeft gebracht.

Tijdens de zondagse kabinetsvergadering probeerde Netanyahu de betekenis van de ontmoeting een beetje te bagatelliseren, erop wijzend dat er zelfs met een president als Trump beperkingen zijn.
'Ik begrijp dat er voorafgaand aan deze ontmoeting veel opwinding is, gedreven door diverse motivaties. Maar ik heb maar één motivatie: Mijn grootste overweging is om de veiligheid van Israël te waarborgen en het versterken van onze relatie met de Verenigde Staten, evenals de gezamenlijke belangen die daarachter staan,' zei Netanyahu tot zijn ministers.
'Denken dat er bij Trump geen grenzen zijn, is een vergissing,' vervolgde hij. 'Na acht jaar gecompliceerd manoeuvreren in het tijdperk-Obama moeten we doorgaan met verstandig te handelen in het tijdperk-Trump.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.