Groeten uit Israël: Toe Bishvat, Nieuwjaar van de Bomen

vrijdag 10 februari 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Het is alweer vrijdag, een nieuw weekeinde wacht op ons. De week is echt heel snel voorbijgegaan. Dat komt misschien doordat we het hier op de redactie heel erg druk hadden om de nieuwe uitgave van ons blad klaar te maken. We zijn er bijna doorheen, volgende week moet het maartnummer naar de drukker. En juist vlak voor de afronding van het blad is het werk heel intensief; zo’n werkdag vliegt dan voorbij.

Toe biShvat, het Joodse Nieuwjaarsfeest van de Bomen, vieren we dit weekeinde, om precies te zijn morgen. Het is geen officiële feestdag, maar toch wordt deze dag heel bijzonder gevierd. Veel schoolklassen hebben in de week van Toe biShvat een schoolreisje naar de bossen en planten nieuwe bomen. Ook onze president Rivlin heeft gisteren al meegedaan aan aan boomplant-actie in Haifa.

Traditioneel eten we die dag heel veel fruit. De supermarkten en markten bieden al weken een veelheid aan gedroogde vruchten aan, die we heel graag eten. Ik zal ook nog wel wat boodschappen gaan doen.

Wat het weer betreft, zullen we vandaag een mooie, zonnige dag hebben. Voor Modi’in werd 21 graden voorspeld. Dat past dan ook bij Ti biShvat. Maar vanaf morgen zal dat helaas weer veranderen, het zou koeler worden, en het zou ook weer gaan regenen, en ook zou het hier en daar kunnen onweren. En zondag zou het dan weer echt winters worden.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt. Lichte temperatuurstijging. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 15 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 20 graden, aan de Dode Zee 21 graden, Eilat aan de Rode Zee 23 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een centimeter gestegen en ligt op 213,31 meter onder de zeespiegel.

Een aanslag op de markt in Petach Tikva, vernam ik op het moment dat ik gisteren de redactie verliet en op weg was naar mijn auto. 'Begint dat nou alweer,' dacht ik. Gelukkig zijn er slechts zes mensen licht gewond geraakt. Het had veel ernstiger kunnen aflopen. Door een snelle reactie van burgers kon veel ernstigers worden voorkomen. Zij renden achter de terrorist aan en konden hem te pakken krijgen. Een goed voorbeeld. Maar of ieder van ons daartoe in staat is? De eerste reactie is toch om weg te rennen wanneer men schoten hoort. Veel respect voor de burgers van Petach Tikvah.

De hele week was helaas niet de rustigste. Behalve de aanslag hadden we een raket vanuit de Gazastrook, vier raketten vanuit de Sinaï die op de stad Eilat werden afgeschoten, en verder was er een verdwaalde tankgranaat, die in het noorden op open terrein was geëxplodeerd.

Daarbij kwamen dan nog de demonstraties van orthodoxe Joden die talloze kruisingen van wegen in het land bezetten en hardhandig met de politie botsten. In Jeruzalem werden waterkanonnen ingezet om de demonstranten van de kruisingen weg te krijgen. Over de reden voor de demonstraties heb ik u gisteren al geschreven. Het gaat over een jonge orthodoxe Jood die tien dagen militaire gevangenisstraf kreeg omdat hij de oproepen van het leger voor militaire dienst had genegeerd en daarom door het leger als deserteur wordt beschouwd. Wij hebben nu echt een rustige shabbat nodig.

Ook u wens ik een prettig en vreedzaam weekeinde en een gezegende shabbat. Het ga u goed.

Shabbat shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.