Groeten uit Israël: Het leven gaat door na raketaanval

donderdag 9 februari 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Dat was geen gemakkelijke reis vanmorgen vroeg naar Jeruzalem. Toen ik buiten kwam, was het al nevelig, maar in de bergen voor Jeruzalem zag ik een complete muur van mist voor me. Ik zette meteen mijn mistlampen aan, en ook mij navigator gaf aan dat het traject gevaarlijk was. Hoe dichter ik bij Jeruzalem kwam, des te dikker werd de mist, vooral voor en na de nieuwe tunnel.

Gas terug en mistlampen aan, op weg naar Jeruzalem.

Vandaag is het weer duidelijk koeler geworden. Ook al is de mist nu opgetrokken en schijnt de zon weer vanuit een blauwe hemel, het is nu buiten net 9 graden (om 8 uur plaatselijke tijd). De komende dagen zal het weer veranderlijk zijn, morgen weer wat warmer, dan weer wat kouder. Op shabbat zal het ’s avonds weer beginnen te regenen, en voor zondag heeft men ons regenbuien en onweer in het hele land beloofd. Wat mooi.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Deels bewolkt. Tot de middag hier en daar mogelijk een regenbui in het noorden en midden van het land. De temperatuur loopt terug. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 13 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 19 graden, aan de Dode Zee 22 graden, Eilat aan de Rode Zee 22 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een centimeter gestegen en ligt op 213,32 meter onder de zeespiegel.

Het bericht over een raketalarm in Eilat bereikte me gisteravond toen ik me voorbereidde voor de nacht – per slot van rekening sta ik ’s ochtends altijd om 5.45 uur op. Op een paar voorvallen na heeft de stad Eilat tot nog toe niet zo veel met raketten te maken gehad. Maar gisteren was het heftig. Wel vier raketten werden, waarschijnlijk vanuit de Sinaï, op de stad afgeschoten; onze beroemde Iron Dome heeft drie daarvan neergehaald. De vierde landde waarschijnlijk in het open veld. Wij hebben familie in die stad wonen en we waren opgelucht dat niemand er schade had geleden. Meer over dit incident vindt u in onze nieuwsberichten.

Het is verbazingwekkend hoe snel we hier in Israël weer in de alledaagse routine terugkomen. Ik denk dat wanneer in een Europees land vier raketten op een stad waren afgeschoten, dat hele land in paniek zou zijn. Of vergis ik me?

Wat mij nu echt interesseert, is hoe de raketaanval op Eilat in de Europese media vermeld zal worden, ik bedoel de aard van de berichtgeving. Ik zal meteen maar een paar internetpagina’s doorsnuffelen.

Ik zal het vandaag wat korter houden, want er is nog veel te doen op de redactie. Het nieuwe nummer van het tijdschrift moet nog worden afgewerkt, want volgend week moet het al naar de drukker – dat hebben we hier ook weer pizza. Daarom weet ik ook nog niet of ik vandaag weer kan gaan wandelen, want het is alweer donderdag. Mocht ik het niet halen, dan kunt u gerust onze eerdere wandelingen nog eens bekijken. Die staan op het speciaal daarvoor aangemaakte YouTube-kanaal. Maar wie weet, misschien haal ik het toch nog, dus laat u zich maar verrassen.

En nu wens ik u een aangename en vreedzame donderdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.