Groeten uit Israël: Ook orthodoxen moeten in dienst

woensdag 8 februari 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Te vroeg verblijd. De afgelopen dagen dacht ik dat de winter begonnen was afscheid te nemen. Iedere dag werd het wat warmer, de zon scheen aan een wolkeloze hemel. Voor vandaag had men ons een bijzonder warme dag beloofd. Maar gisteravond werden de voorspellingen gecorrigeerd. Reeds vandaag zou het in de loop van de dag duidelijk koeler worden, en vannacht kunnen er regenbuien vallen. En trouwens, wie de regen al gemist heeft, zou zich op het weekeinde kunnen verheugen, want dan zou de regen weer in volle kracht bij ons terugkomen. Nou ja, dat mag ook wel, we hebben de regen nodig. Maar vandaag heb ik mijn winterjas inderdaad in de auto laten liggen. Daar komt bij dat het vanochtend helemaal niet zo warm was.
Als ik nu uit het raam kijk, lijkt het er bijna op dat de regen zich nog eerder gaat terugmelden.

Uitzicht vanaf het balkon van mijn kantoor

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt. Voor het jaargetijde bovengemiddeld hoge temperaturen. Flinke oostenwind in de bergen in het noorden en midden van het land. In de loop van de dag zullen de temperaturen dalen, en aan de kust en in het midden van het land kan hier en daar een regenbui opkomen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 17 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 20 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 25 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een centimeter gestegen en ligt op 213,33 meter onder de zeespiegel.

Orthodoxe Joden van de Litouwse stroming hielden gisteren kort na 17 uur een grote demonstratie op de centrale kruising van route 443 bij de toegang tot Modi’in, wat verkeersopstoppingen veroorzaakte. Gelukkig was ik al tijdig vertrokken, en was ik betrekkelijk vroeg thuis in Modi’in. Later las ik dat er meer demonstraties waren op verschillende plaatsen, waaronder ook Bnei Brak en Jeruzalem.
Het ging over een jonge orthodoxe Litouwse Jood, die door de Israëlische militaire politie was gearresteerd, omdat hij zich niet bij het rekruteringsbureau van het leger had gemeld. Daar hij zich daar steeds weer voor drukte, werd hij voor tien dagen naar een militaire gevangenis gestuurd. De Litouwer orthodoxen strijden met alle macht tegen de oproep aan jongelui voor militaire dienst. Zij negeren het leger. Daar komt bij dat de nu gearresteerde jongeman hoogstwaarschijnlijk helemaal niet in het leger hoefde. Hij hoefde zich alleen maar op het rekruteringsbureau te melden en aan te tonen dat hij orthodox is en aan een jeshiva (een godsdienstige opleiding) studeert, dan zou hij vrijgesteld worden van militaire dienst. Zo doet het grootste deel van de orthodoxe Joden het. Ik leg dit uit, om niet de indruk te wekken dat alle orthodoxen zich zo gedragen als de deze groep uit de Litouwse stroming. De demonstraties verliepen niet bepaald vreedzaam. Er werden wegen en kruisingen geblokkeerd, het kwam tot botsingen met de politie, er zouden in totaal 49 demonstranten zijn gearresteerd. Er werd met voorwerpen naar de politie gegooid, drie agenten raakten lichtgewond.

De volgende video toont een relatief vreedzame demonstratie op een kruising; elders ging het er helaas veel harder aan toe.

Goed dat ik van dat alles niets heb gemerkt; als ik iets later uit Jeruzalem was vertrokken, had ik in de file gestaan. Helaas zullen deze demonstraties er wel altijd zijn, tenzij één kant toegeeft. Maar de orthodoxen zullen dat niet doen, en ik geloof ook niet dat onze regering de orthodoxe Joden van hun verplichtingen als staatsburgers zal vrijstellen; dat zou ook niet rechtvaardig zijn.

En nu nog iets over sport. Gisteren vond er in Haifa een voetbalwedstrijd plaats van teams van 17 tot 19-jarigen, tussen gastheer Maccabi Haifa en Borussia Dortmund. Het ging om de kwalificatie voor de achtste finale van de Champions League. Tienduizend toeschouwers zagen een goed spel van beide teams. Haifa had het spel in de eerste helft zelfs onder controle. Maar wanneer men van de kansen geen gebruik maakt, wordt men aan het einde gestraft. De gasten uit Dortmund wonnen het spel met een kleine 1-0, wat ze ook aan hun uitstekende keeper te danken hadden. Ondanks de nederlaag was het een bijzondere avond in Haifa. Tienduizend toeschouwers bij een wedstrijd tussen jongerenteams is al indrukwekkend. Ook de trainer van Haifa prees aan het eind zijn spelers, ze mogen trots op zichzelf zijn.

En nu wens ik u een aangename woensdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.