Knessetlid bedankt Trump voor hulp bij Reguleringswet

dinsdag 7 februari 2017 |  Redactie Israel Today
Het Israëlische parlement, de Knesset, heeft maandag met krappe meerderheid een omstreden wetsontwerp aangenomen, dat de niet-goedgekeurde buitenposten van Joodse nederzettingen op de Westbank moet legaliseren.

Na de stemming over deze Reguleringswet stapte het rechtse knessetlid Bezalel Smotrich van de partij Het Joodse Huis naar het podium en bedankte openlijk president Donald Trump en het Amerikaanse volk, dat ze deze stap mogelijk hebben gemaakt. 'Zonder Trump zou de wet er waarschijnlijk niet doorgekomen zijn,' zei Smotrich.

Het is waar dat Israëlische regering vaak heeft afgezien van het uitbreiden van de nederzettingen in het land, omdat te voorzien was dat de Amerikanen er niet mee zouden instemmen. En het is duidelijk dat de rest van de wereld er zeker niet mee zou instemmen, en zonder Amerikaanse goedkeuring vreesde Israël voor isolatie.

Het is ook waar, dat president Trump herhaaldelijk zei - in tegenstelling tot eerdere Amerikaanse regeringen – dat de Joodse nederzettingen geen obstakel voor vrede in het Midden-Oosten zijn.

Trump heeft Israël er weliswaar voor gewaarschuwd, eenzijdige stappen te nemen (of die althans in de wereld rond te bazuinen), maar heeft tegelijk diplomaten benoemd, die duidelijk voor Israëlische soevereiniteit over het gehele land zijn.

Het is interessant, dat de regering-Trump over de Reguleringswet zelf elk commentaar heeft geweigerd toen verslaggevers hierop aandrongen. In plaats daarvan zal het Witte Huis afwachten of het Israëlische Hooggerechtshof de wet zal goedkeuren, en zal dan in stilte met de betrokken partijen over dit onderwerp overleggen.
Dat is een behoorlijk verschil met de vorige president Barack Obama, en de reden waarom Israël zich aangemoedigd voelt een dergelijke stap te durven zetten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.